Wall Street dicht, Europa stuurloos

De Europese beurzen gingen vanmorgen weifelend omhoog, na de klappen die aandelen afgelopen vrijdag kregen.

Rond het middaguur stonden de indices een paar tienden van een procent hoger. Alleen de Duitse DAX steeg meer dan een procent. De AEX-index van de beurs in Amsterdam steeg 0,43 punten, 0,12 procent, naar 318,98 punten.

De beurzen in de Verenigde Staten blijven vandaag dicht vanwege Martin Luther King Day, hetgeen een verklaring was voor de Europese stuurloosheid van vanmorgen.

In de AEX-index waren ongeveer evenveel stijgers als dalers. Grootste positieve uitschieters waren Fortis, Reed Elsevier en Heineken met koerswinsten van iets meer dan 1 procent. Dalers waren Getronics, Buhrmann en LogicaCMG met meer dan 3 procent. Ahold daalde 2,5 procent naar 12,38 euro. Het supermarktconcern kreeg vrijdag een afwaardering van de Amerikaanse zakenbank Moody's.

Bij de lokale fondsen trok Tie Holding aandacht. Het fonds steeg met ruim 23 procent naar 64 cent. Het Nederlandse softwarebedrijf maakte voorbeurs bekend dat de onderhandelingen met een reseller zijn afgerond.

Op de andere beurzen was het beeld vrijwel hetzelfde. Londen was aan het eind van de ochtend 0,3 procent hoger. Parijs steeg ook met 0,3 procent en Frankfurt met 1,4 procent. Dat de Duitse beurs er het beste afkwam, was onder meer te danken aan Siemens (met een plus van 3,1 procent bovenaan in de beursindex) en Schering (plus 2,4 procent). Sterkste stijger in Londen was het supermarktconcern Gateway met een koerswinst van 3,7 procent nadat zich een vijfde gegadigde had gemeld voor de overname van het concern.

De euro was vrijwel onveranderd ten opzichte van het slot van vorige week, met een koers van 1,0660 dollar per euro.

De effectenbeurs in Tokio is de week negatief begonnen. De Nikkei-index sloot op 8558,82 punten. Dat is 131,43 punten of 1,5 procent lager dan het slot van vrijdag. Met name technologiefondsen kalfden af, in navolging van Wall Street vrijdagavond.

De andere beurzen in Azië stonden ook in de min. In Zuid-Korea bedroeg de gemiddelde koersdaling 0,3 procent. Hongkong was aan het eind van de handel 0,65 procent lager. In Australië sloot de handel met een winst van 0,1 procent.