Veel wisselingen bij energie

De grote energieverbruikers zijn de afgelopen jaren massaal van energieleverancier gewisseld en zullen dat ook het komende jaar blijven doen. Dit blijkt uit een rapport van het Britse onderzoeksbureau Datamonitor.

De bedrijven die de meeste klanten verloren waren Essent en Eneco die 20 procent van het volume kwijtraakten, zo blijkt uit het rapport. Nuon was eigenlijk de grootste verliezer, maar kwam uiteindelijk op nul uit doordat het de verliezen – zo'n 60 procent van het volume – goedmaakte met vrijwel evenveel contracten met nieuwe klanten. In totaal wisselde 60 procent van de belangrijke energieverbruikers, goed voor 45 procent van de stroommarkt, van leverancier. Zij gingen voor een gedeelte naar traditionale bedrijven, maar ook naar nieuwkomers op de markt zoals het Duitse Enbw en een kleine regionale speler als Cogas. Volgens Datamonitor profiteerden deze twee bedrijven het meest van de wisselingen. Het bureau noemt het ,,opzienbarend'' dat een puur gasbedrijf en een buitenlands bedrijf dat pas sinds kort in Nederland actief is, grote klanten aan zich weten te binden.

De markt voor de allergrootste verbruikers is sinds begin 1999 open en de middelgrote verbruikers mogen sinds 1 januari 2002 kiezen van wie zij energie kopen. De resterende verbruikers, waaronder alle particuliere huishoudens, krijgen vanaf 1 januari 2004 dezelfde keuzemogelijkheid.

De belangrijkste reden om weg te gaan bij een leverancier was onvrede over de service, vooral bij de facturering. Nuon en Delta scoorden het laagst waar het de tevredenheid van de klant betrof, maar rivalen als Essent en Electrabel deden het niet veel beter.

Volgens Datamonitor moeten de traditionele elektriciteitsbedrijven het komende jaar vrezen nog meer contracten kwijt te raken. Onderzoek laat volgens Datamonitor zien dat een groot aantal bedrijven de komende maanden een andere leverancier neemt. De totale waarde van de contracten van deze groep is tenminste 750 miljoen en kan oplopen naar 1,5 miljard euro. Slecht nieuws voor Nuon en Essent: een groot gedeelte van de bedrijven die zegt dat het zeer waarschijnlijk van leverancier gaat wisselen is klant bij een van deze twee.