TELEVISIE EN RADIO VOORKEUR

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer maakt politiek tekenaar Paul Kusters een portret van Jan Peter Balkenende. Ned.2, 17.30-18.43u.

Netwerk. Lijsttrekker Herben (LPF) wordt geconfronteerd met situaties die hij van tevoren niet kent. Ned.1, 20.30-21.00u.

Barend & Van Dorp. Gast is politiek leider van de PvdA Wouter Bos. De Limburgse groep Rowwen Hèze treedt op. RTL4, 22.30-23.30u.

Nederland kiest. Debat over vrouwen in de politiek met Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA), Maria van der Hoeven (CDA) en Melanie Schultz (VVD). Ook de allerlaatste politieke barometer voor de verkiezingen. Ned.3, 22.20-23.15u.

Studio 2. Gerrit Zalm (VVD) en Winny de Jong (Conservatieven) trachten enkele dagen voor de verkiezingen nog kijkers voor zich te winnen. Ned.2, 22.45-23.35u.

PRAATPROGRAMMA

Het jongeren Lagerhuis. Discussie over 32.000 abortussen per jaar en over scholen die leerlingen verbieden om Turks of Arabisch te praten op het schoolplein. Ned.3, 19.00-19.30u.

DOCUMENTAIRE

Nieuw economisch peil: Verschillen kweken. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.03-20.33u.

2020. Tweede deel van een serie over onze toekomst gaat over mogelijke watersnoden. Oud-dj Adam Curry fantaseert over mogelijkheden om toeristen in zijn onderzeeboot de hoofdstad te laten zien. Ned.2, 21.53-22.30u.

Dokument: Zorgvilla. Slot van een tweeluik over over Huis ter Weegen waar geestelijk nog gezonde ouderen samenleven met min of meer demente medebewoners. Ned.1, 22.58-23.45u.

DRAMA

Six feet under. Eerste aflevering van een 13-delige komische serie over het chaotische leven van een familie die een begrafenisonderneming runt in Los Angeles. Ned.3, 23.15-0.20u.

FILM

The World According to Garp (George Roy Hill, 1982, VS). Freudiaanse en absurdistische bestseller van John Irving leek onverfilmbaar, maar werd een briljant gestructureerde film over seksuele driften, de vreugde van vaderschap en gezinsleven, uitwassen van feminisme en de onontkoombaarheid van het noodlot. Prachtige rollen van Robin Williams, Glenn Close, Mary Beth Hurt, John Lithgow. RTL5, 20.30-23.00u., met reclame.

The Green Mile (Frank Darabont, 1999, VS). In gevangenisdrama van de regisseur van The Shawshank Redemption wordt hoofdbewaker Tom Hanks geconfronteerd met een terdoodveroordeelde zwarte man (Michaek Clarke Duncan) die twee meisjes zou hebben vermoord en over bovennatuurlijke geneeskrachtige gaven beschikt. Zijn initialen zijn J.C. in deze christelijk geïnspireerde pulp. SBS6, 20.30-0.15u., onderbroken door reclame en Hart van Nederland.

Taking Care of Business/Filofax (Arthur Hiller, 1990, VS). Voortvluchtige autodief James Belushi vindt de agenda van gefortuneerde reclameman Charles Grodin en neemt diens levens over. Satirische actiekomedie. V8, 20.30-22.20u., met reclame.

. Merci pour le chocolat (Claude Chabrol, 2000, Fr./Zwitserl./Sp.). In hun zesde samenwerking laat Chabrol actrice Isabelle Huppert voor de zoveelste keer gestalte geven aan zijn lijfthematiek over de bedrieglijke en verborgen woede der bourgeoisie. Huppert trouwt als Zwitserse chocoladefabrikante voor de tweede keer met concertpianist Jacques Dutronc en lijkt er een verborgen agenda op na te houden. Elegant vakwerk. TV5, 22.20-24.00u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met architect Abel Cahen die van het heropende Van Abbe Museum in Eindhoven een volwassen museum heeft gemaakt. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van Tweede-Kamerlid voor D66 Boris Dittrich in Den Haag een gesprek met de socioloog Gabriel van den Brink naar aanleiding van zijn studie Politiek moeilijker of burger mondiger. In het tweede uur praat glaskunstenaar Bernard Heesen over zijn werkplek in Leerdam. Tot slot een fragment uit het Philips Holland Indië Archief. 747AM, 22.02-24.00u.

Fatamorgana in een sneeuwwoestijn. Gedramatiseerde reportage over de Elfstedentocht van 1963 die voor de winnaar Reinier Paping vijftien uur duurde, op onberijdbaar ijs en bij 18 graden vorst. Het accent ligt op de tocht van de 69 toerrijders (van de 10.000 gestarten) die klunend en ploeterend op tijd (vóór 24.00 uur) terug waren op de Groote Wielen in Leeuwarden. Radio 1, 0.04-0.45u.