Supermarkten mijden dertig stadsbuurten

In dertig wijken willen winkelbedrijven geen supermarkt meer exploiteren. In deze buurten is het te onveilig voor personeel en klanten. Zonder maatregelen kan dit aantal binnen één à twee jaar verdubbelen.

Dat stelt brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) na inventarisatie onder supermarktbedrijven. De twee grootste concerns, Ahold (Albert Heijn) en Laurus (Super de Boer, Edah, Konmar) en de grootste regionale ketens (Jan Linders en Deen) ontkennen dat een lijst van probleemgebieden bestaat.

Vorig jaar zijn tien supermarkten wegens criminaliteit gesloten, stelt het CBL. De helft ervan zijn winkels van Dirk van den Broek in Amsterdam. Dit bedrijf benadrukt dat verwachte beveiligingskosten hier de doorslag gaven. Een andere supermarkt die haar deuren moest sluiten is Super De Boer in het Rotterdamse stadsdeel Crooswijk. Albert Heijn, Jan Linders (voornamelijk gevestigd in Limburg) en Deen (Noord-Holland) zeggen geen winkels te hebben gesloten of plannen daarvoor te hebben. Deen heeft vorig jaar wel de koopavonden in Purmerend en Hoorn geschrapt wegens overlast, bedreigingen van personeel, overvallen en diefstal. Sinds een overval bij een Deen-vestiging in Purmerend gaan vijftien filialen van Deen op drie van de zes dagen een uur eerder dicht.

De dertig wijken waarin supermarkten zich niet meer willen vestigen bevinden zich volgens het CBL voor het overgrote deel in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Ook de grote provinciesteden hebben vaker last van criminaliteit. Het CBL wil niet zeggen om welke wijken en steden het gaat.

Uit cijfers die het Platform Detailhandel vanmiddag publiceerde blijkt dat het aantal roofovervallen op winkels vorig jaar stabiel is gebleven op circa duizend, ofschoon de branche het bedrag voor preventiemaatregelen met 50 miljoen euro verhoogde tot 270 miljoen. Vanmiddag zouden enkele bewindslieden een overeenkomst met de branche tekenen om de aanpak van winkelcriminaliteit te verbeteren, onder meer door een eenvoudiger aangifte ervan.