Opvolging Havel: Zeman kandidaat

De strijd om het Tsjechische presidentschap gaat een nieuwe ronde in. Vrijdag doen de beide kamers van het parlement een nieuwe poging om een opvolger te kiezen voor Václav Havel. Zaterdag wees de sociaal-democratische CSSD oud-premier Miloš Zeman aan als `verrassingskandidaat'. Hij neemt het op tegen de enige andere resterende kandidaat, de conservatieve liberaal Václav Klaus.

Zeman kan alleen winnen als alle sociaal-democraten hem steunen. Ook rekent hij op de steun van de communistische KSCM. Zaken doen met de communisten ligt politiek echter erg gevoelig en een deel van de sociaal-democraten verzet zich daar tegen. Verdeeldheid in de CSSD was een van de oorzaken voor het mislukken van de eerste poging een president te kiezen. De sociaal-democratische premier Špídla is sterk tegen de kandidatuur van partijgenoot Zeman voor het presidentschap, maar heeft die uiteindelijk niet tegen kunnen houden.

In de Tsjechische pers worden vanochtend vooral herinneringen opgehaald aan het geruchtmakende `oppositieverdrag', het akkoord tussen Zeman en Klaus dat Zeman in 1998 aan de macht bracht. Toen versloegen de sociaal-democraten Klaus' Burger-Democratische Partij ODS in de verkiezingen maar konden ze geen meerderheidsregering vormen. In een politiek onderonsje bepaalden de twee aartsrivalen dat een minderheidsregering onder Zeman zou kunnen rekenen op de gedoogsteun van Klaus in ruil voor politieke invloed. Klaus werd voorzitter van het parlement en liet Zeman vier jaar regeren. Hospodarské noviny, het financiële dagblad van Tsjechië, schrijft vandaag dat de kandidatuur van Zeman ,,geesten oproept uit een tijd die zo snel mogelijk vergeten moet worden''. De kranten speculeren dat geen van beide kandidaten zal winnen en er ook na vrijdag nog geen opvolger zal zijn voor Václav Havel, die op 2 februari zijn ambt neerlegt.