Nieuwe regering in Banja Luka

In Banja Luka is een nieuwe regering van de Servische Republiek in Bosnië aangetreden. De regering wordt geleid door de 47-jarige econoom Dragan Mikerevic, die eerder minister van Europese Integratie in de centrale Bosnische regering en tot begin januari van dit jaar premier van Bosnië is geweest.

De nieuwe regering is de eerste in Banja Luka waarin de minderheden op niveau – zoals afgesproken met de internationale bestuurder van Bosnië – zijn vertegenwoordigd: onder de zestien ministers zijn acht Serviërs, vijf moslims en drie Kroaten. De partij die het best is vertegenwoordigd is de Partij van Democratische Vooruitgang (PDP), waarvan Mikerevic zelf een prominent lid is en die wordt geleid door zijn voorganger als premier, Mladen Ivanic (die nu minister van Buitenlandse Zaken van Bosnië is). De PDP, die doorgaat voor gematigd en hervormingsgezind, heeft vijf ministersposten. De radicaal-nationalistische Servische Democratische Partij (SDS), de partij die is gesticht door de wegens oorlogsmisdaden gezochte Radovan Karadzic, heeft vier ministersposten. De SDA (Partij van Democratische Actie), de nationalistische partij van de Bosnische moslims, is met drie ministers vertegenwoordigd. De andere ministers in de nieuwe regering zijn partijloos.

De nieuwe regering is het resultaat van parlementsverkiezingen die afgelopen herfst werden gewonnen door de nationalistische SDS. De SDS heeft 26 van de 83 zetels in het parlement van de Servische Republiek.

Mikerevic zei bij zijn aantreden dat economische en sociale hervormingen en Europese integratie de prioriteiten van zijn regering zullen vormen. Hij brak een lans voor de bestrijding van de criminaliteit: ,,Voor de autoriteiten van de Servische Republiek is de tijd gekomen om zich eerst en vooral te interesseren voor de economie en afstand te nemen van corruptie en criminele activiteiten'', zo zei hij bij zijn aantreden.