Milutinovic op weg naar het Joegoslavië-tribunaal

De Servische ex-president Milan Milutinovic heeft vandaag met een speciaal Joegoslavisch regeringstoestel Belgrado verlaten. Via Genève reist hij naar Nederland, waar hij zich vandaag nog moet melden bij het Joegoslavië-tribunaal.

In het vliegtuig reisde de Joegoslavische minister van Buitenlandse Zaken, Goran Svilanovic, mee, die in Genève uitstapte – vandaar de tussenlanding. Het toestel vertrok door de mist met enkele uren vertraging.

Milutinovic is door het Joegoslavië-tribunaal beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in Kosovo. Hij werd tijdens de Kosovo-oorlog in 1999 samen met de toenmalige Joegoslavische president Miloševic en nog drie van diens medewerkers in staat van beschuldiging gesteld. Van dit vijftal zitten er na de komst van Milutinovc vier in Den Haag; de vijfde, de voormalige Servische minister van Binnenlandse Zaken Stojiljkovic, pleegde in april vorig jaar zelfmoord.

In Belgrado wordt gehoopt dat het Joegoslavië-tribunaal Milutinovic zal vrijlaten om het begin van het proces in Joegoslavië af te wachten, met het argument dat zijn gezondheid slecht is en dat hij zich vrijwillig in Den Haag meldt. Zowel de Servische als de Joegoslavische regering heeft het tribunaal de garantie gegeven dat Milutinovic in dat geval in Den Haag zal zijn als zijn proces begint. Naar verwachting zal Milutinovic, die van 1997 tot eind vorig jaar president van Servië was en onschendbaarheid genoot, woensdag worden voorgeleid. Volgens de Servische televisiezender BK TV is de Britse advocaat John Livingstone benoemd tot hoofd van het team dat Milutinovic zal verdedigen. Hij wordt bijgestaan door twee Servische advocaten.

De Amerikaanse regering stuurt vandaag ambassadeur Pierre-Richard Prosper naar Belgrado en Sarajevo om de regeringen van Servië, Joegoslavië en Bosnië duidelijk te maken dat ze de twee belangrijkste verdachten op de opsporingslijst van het Joegoslavië-tribunaal moeten oppakken en uitleveren. Het gaat daarbij om de Bosnische Serviërs Radovan Karadzic en Ratko Mladic, van wie wordt verondersteld dat ze zich respectievelijk in Bosnië en Joegoslavië schuil houden. Prosper zal de regeringen in Belgrado en Sarajevo duidelijk maken dat ze ,,nooit internationaal geaccepteerd'' zullen worden als ze Karadzic en Mladic vrij rond laten lopen en dat ze internationale hulp èn hun kans op integratie in de Euro-Atlantische structuren verliezen als ze in gebreke blijven.