LPF bij graf van Fortuyn

De top van de LPF en verscheidene LPF-bewindslieden en Kamerleden reisden gisteren af naar Provesano in Italië om er het voormalige huis en graf van hun vermoorde leider Pim Fortuyn te bezoeken. Dat de reis midden in de verkiezingscampagne viel, was volgens LPF-lijsttrekker Mat Herben ,,toevallig'', want de reis stond al maanden gepland. De pelgrimage was ,,geen verkiezingsstunt'', maar bedoeld om de ,,eenheid binnen de partij te bezegelen''.

Het door de Haagse vastgoedmagnaat Chris Thunnessen betaalde ,,uitstapje met vrienden'' was volgens LPF-bestuurder en advocaat Oscar Hammerstein erg ,,gezellig maar ook emotioneel''. ,,Je hebt het gevoel dat je in een vakantiehuisje komt dat net verlaten is. De pantoffels van Pim stonden nog onder zijn bed.''

Van de bewindslieden reisden de ministers De Boer en Nawijn mee. Verder zijn leden van de fractie in Italië, van de familie, van het partijbestuur en de Roterdamse afdeling Leefbaar Rotterdam. Ook Fortuyns butler Herman is er, met de hondjes Kenneth en Carla.

Volgens een woordvoerder van de LPF heeft de trip het vertrouwen van de partij in een goede verkiezingsuitslag `bevestigd'. ,,Het was een herdenking in alle waardigheid'', zei bestuurder Hammerstein na afloop. ,,Pim ligt echt op een schitterend kerkhof. Hij heeft een groter graf dan Napoleon.''