Libië leidt mensenrechten bij VN

Libië is vandaag ondanks fel verzet van de Verenigde Staten als voorzitter gekozen van de Commissie voor de rechten van de Mens van de Verenigde Naties in Genève.

Bij een door Washington afgedwongen geheime stemming werd Najat al-Hajjaji, Libisch ambassadeur bij de Verenigde Naties in Genève en ex-journaliste, gekozen met 33 stemmen voor, drie tegen en 17 onthoudingen. Sinds de oprichting van de Commissie in 1947 was de voorzitter altijd bij acclamatie gekozen op voordracht van een landengroep. Maar de Verenigde Staten wilden de voordracht van de Afrikaanse groep, die dit jaar aan de beurt was, niet volgen wegens ,,Libiës verschrikkelijke gedrag'' en hadden een stemming geëist. Libië sprak vanochtend van een ,,eclatante overwinning''. De Amerikaanse delegatie liet weten dat Libië ,,geen leidende rol verdient in het systeem van de Verenigde Naties''.

De voordracht van Libië, die wordt gezien als resultaat van de Libische financiële injecties in de nieuwe Afrikaanse Unie, was ook op felle protesten gestuit van mensenrechtengroepen als Human Rights Watch en Amnesty International, die wezen op de schendingen van de mensenrechten in Libië. ,,Repressieve landen moeten niet in staat worden gesteld om het mensenrechtensysteem van de VN te kapen'', aldus een woordvoerster van Human Rights Watch. Maar een zoon van de Libische leider Gaddafi, Seif al-Islam, heeft verkiezing van Libië juist verdedigd omdat het ,,een uitgelezen kans zou zijn om regeringen in het Midden-Oosten in verlegenheid te brengen en zo ertoe te brengen hun staat van dienst te verbeteren''.

Canada had van tevoren meegedeeld samen met de VS te stemmen tegen de verkiezing van Libië, dat behalve van mensenrechtenschendingen ook van internationaal terrorisme wordt beschuldigd. Maar West-Europese landen waren daartoe niet geneigd.

Een Europese diplomaat zei vóór de stemming dat Europa niet Afrika en andere derdewereldlanden van zich wilde vervreemden. Dat zou de atmosfeer van de komende zitting van de commissie, die in maart begint en zes weken duurt, bij voorbaat al vergiftigen.

Overigens had niemand problemen met Al-Hajjaji persoonlijk, aldus diplomaten in Genève. Toen zij de functie van vice-voorzitter van de Mensenrechtencommissie bekleedde, waren er volgens de zegslieden geen problemen met haar onpartijdigheid.