Lemming over Shock Rock

Wally Slot: ,,Begin jaren zeventig deden we al een persiflage op West Side Story, waarbij we elkaar met stiletto's te lijf gingen. We droegen bloedcapsules onder onze kleren, zodat het net leek alsof we bloedend ter aarde stortten. Er kwamen doodskisten bij en een elektrische stoel.''

Tony Gloudie: ,,Dat was heel shockerend, merkten we in de zalen waar we steeds meer publiek trokken. Er werd geschreven dat je je kinderen maar beter niet naar onze concerten kon laten gaan. In Staphorst zijn we zelfs een keer met rieken en harken het dorp uit gejaagd. Duivelskinderen, noemden ze ons.''

De Rotterdamse rockgroep Lemming baarde rond 1973 opzien met een spectaculaire horror-rockshow. Vooruitlopend op de shock rock van Alice Cooper en Marilyn Manson, eindigde zanger Wally Slot elke avond in een doodskist met naaktdanseres Rebecca da Kosta, na zijn executie op een realistisch nagebootste elektrische stoel. Dertig jaar na dato is hun muziek, inclusief de hitsingles Lucifera, Father John en Queen Jacula verzameld op de cd Lucifera, The Devil Sent Us: Lemming! Met de oorspronkelijke drummer Tony Gloudie, zoon van een Nederlandse moeder en een Cheyenne-indiaanse vader, is Lemming nog steeds actief. Daarnaast werkt Slot onder de naam Wally McKey als variété-artiest en stond hij onder meer op het Lowlandsfestival.

Tony: ,,We hadden rookbommen, lichteffecten, koeienogen op sterk water en roadies die 's ochtends vroeg al op pad gingen om alles voor ons op te zetten. We hebben zelfs een keer met ratten gewerkt die we van de ene naar de andere kant van het podium lieten rennen. Gewoon een dag geen eten geven, dan hollen die beesten wel. Soms speelden we zeven avonden per week. We gingen zodanig in onze eigen horrorwereld geloven dat we in een soort roes raakten. De kamer van onze manager was een griezelkabinet, met maskers aan de muur en doodskisten waar hij tussen sliep. Danseres Rebecca begon zelfs op een echte heks te lijken.''

Wally: ,,Black Sabbath was een voorbeeld, veel meer dan Alice Cooper. Indertijd flirtte ik een beetje met het satanisme en las ik bezwerende teksten om boze geesten op te roepen. Daar heb ik nu een beetje gewetenswroeging over. Uiteindelijk deden we het allemaal voor de lol, en wilden we het publiek vermaken. De mensen werden helemaal gek bij onze concerten. Er zijn zelfs doden gevallen, hier in Rotterdam, toen er een vechtpartij uitbrak. We probeerden het bloed van die jongens te stelpen met handdoeken en wc-papier, maar het publiek dacht dat het bij de show hoorde.''

Tony: ,,We stonden een keer in het voorprogramma van Alice Cooper. Toen werd het ons verboden om een deel van onze show op te voeren, omdat ze bang waren dat wij meer succes zouden hebben. Op Koninginnedag speelden we op de Dam in Amsterdam, voor een enorme mensenmassa. `Het rook naar zweet en urine', stond er in een recensie. Van pure angst deden de mensen het in hun broek.''

Lucifera, The Devil Sent Us: Lemming! (Pseudonym Records)

    • Jan Vollaard