Koers Ahold daalt na kredietoordeel

Een negatief kredietoordeel van het Amerikaanse adviesbureau Moody's heeft vanochtend de beurs- en obligatiekoersen van supermarktconcern Ahold onder druk gezet. Het aandeel was een van de grootste dalers van de AEX-index en noteerde rond het middaguur 2,5 procent lager.

Vrijdag leed Ahold een vergelijkbaar koersverlies. Beleggers eisten vanochtend 0,2 procent extra rentevergoeding op een tienjaarslening van Ahold in reactie op Moody's verlaagde oordeel van Aholds financiële gezondheid.

Moody's verlaagde vrijdag na sluiting van de beurs het rapportcijfer voor Aholds incasseringsvermogen met twee stapjes tot één niveau boven `junk'- status. Moody's noemt het een `uitdaging' voor Ahold om de schuld te verlagen. Het is een van de doelstellingen van het concern om de schuld terug te dringen. Aan het eind van het derde kwartaal bedroeg het krediet van Ahold, gecorrigeerd voor geld in kas, 12,3 miljard euro.

Moody's constateert dat Ahold met groeiende concurrentie heeft te maken aan de Amerikaanse oostkust. Deze concurrentie zal volgens het bureau de financiële prestaties van Ahold negatief beïnvloeden. De kredietbeoordelaar stelt vast dat het concern ,,sterk afhankelijk'' is van bankkredieten als de toegang tot de financiële markten blijft afgesloten. Door de relatief lage beurskoers van Ahold is dat op dit moment het geval. Daarnaast maakt Moody's zich zorgen over de potentiële verplichting die Ahold heeft om in 2004 de minderheidsaandeelhouders van het Zweedse ICA uit te kopen. Dat kan ,,het liquiditeitsprofiel van Ahold onder druk zetten''.

Moody's verlaagde vrijdag ook het kredietoordeel voor Philips, nog tijdens opening van de beurs. Het bureau twijfelt eraan of het elektronicaconcern erin slaagt om 1 miljard euro te bezuinigen. Het concern stelde in een reactie echter zich nog steeds aan deze doelstelling te committeren. Volgens het concern ligt de saneringsoperatie op schema waardoor het op een lager omzetniveau quitte kan draaien. In het vierde kwartaal heeft Philips zijn schuld met 1,7 miljard teruggebracht tot 5,25 miljard. De koers van Philips daalde vrijdag 6,3 procent. De dag vóór Moody's actie was het aandeel al 2,4 procent gedaald.