Inval politie in moskee in Londen

De Londense politie heeft vanochtend vroeg een inval gedaan in de omstreden moskee van Finsbury Park en zeven mannen gearresteerd op verdenking van terrorisme.

De inval houdt volgens de politie verband met eerdere arrestaties rond de vondst van het dodelijke gif ricine, twee weken geleden in Londen. Bij een reeks arrestaties in Londen, Bournemouth en vorige week in Manchester zijn in totaal zo'n twintig Algerijnen gearresteerd en is één politieagent om het leven gekomen. Met de inval wordt het verband tussen een mogelijk terreurcomplot en georganiseerde moslims waarschijnlijker. Tot nu toe zei de politie daarvoor geen aanwijzingen te hebben. Een woordvoerder van de Britse Moslimraad noemde de inval ,,treurig en ongelukkig''.

De Finsbury Park-moskee, een van de grootste van Londen, is omstreden door de toespraken van de radicale moslim-geestelijke Abu Hamza, die al jaren de gewapende strijd predikt en lid is van het moskeebestuur. Hij had juist vrijdag wegens het ,,opruiende en zeer politieke karakter van zijn preken'' een voorlopig preekverbod gekregen van de Britse toezichthouder. Het is onduidelijk of de inval daarmee verband houdt.

De politie sloot vannacht rond twee uur de wijk af en omwonenden zagen agenten met stormrammen en ladders naar de moskee gaan, terwijl twee helikopters rondcirkelden. Straten rond de moskee waren vanochtend nog steeds afgesloten.

De moskee biedt plaats aan 2.000 gelovigen en wordt bezocht door Pakistanen, Bengalen, Kashmiri, Egyptenaren en Algerijnen. John Reid, een Britse moslim die bekend staat als de shoe bomber nadat hij een vliegtuig van Air France met springstof in zijn schoen probeerde op te blazen, zou er regelmatig naar Abu Hamza hebben geluisterd. Dat geldt ook voor Zacarias Moussaoui, een Franse Marokkaan die in de Verenigde Staten gevangen zit wegens medeplichtigheid aan `11 september'. Abu Hamza (44) heeft steeds ontkend als recruteur voor Al-Qaeda op te treden, maar noemde de terreuraanvallen van 11 september een ,,rechtvaardige daad van zelfverdediging'' en heeft gewaarschuwd voor zelfmoordaanvallen naar Palestijns model in Britse straten als het land een aanval op Irak zou steunen.

De regering heeft Abu Hamza's paspoort eerder al ingenomen. Hij zei vrijdag zich niet te zullen storen aan het voorlopige preekverbod door de Charity Commission, een landelijke instelling die waakt over het a-politieke karakter van religieuze en andere ideële en liefdadigheidsinstellingen. ,,Ik stop pas als ze me in de gevangenis stoppen'', aldus Abu Hamza.

De regering van Jemen vroeg drie jaar geleden tevergeefs om Abu Hamza's uitlevering, omdat hij aanslagen op Britse doelen in Jemen zou hebben beraamd. Zijn zoon en schoonzoon werden in verband daarmee in Jemen gearresteerd en veroordeeld. Abu Hamza, de zoon van welgestelde Egyptenaren, kwam in 1979 naar het Verenigd Koninkrijk en kreeg de Britse nationaliteit door een huwelijk in 1981 met een Britse vrouw. Na zijn scheiding, vijf jaar later, koos hij voor de radicale islam. In de jaren '90 bezocht hij naar eigen zeggen Afghanistan, waar hij twee handen en een oog verloor.

Onder de arrestanten in de `ricine-bende' bevindt zich legale en uitgeprocedeerde asielzoekers. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt echter dat hiermee het asielsysteem niet in diskrediet is gebracht, omdat potentiële terroristen ook als toerist of student het land proberen binnen te komen.

    • Hans Steketee