Hannawald vliegt weer in Zakopane

Met een bodyguard in zijn onmiddellijke nabijheid en zestien televsiecamera's van de politie op zich gericht bracht de Duitse skispringer Sven Hannawald in de Poolse wintersportplaats Zakopane 70.000 Polen tot zwijgen. Hannawald sloeg het afgelopen weekeinde op het terrein van de Poolse favoriet Adam Malysz zelfs een dubbelslag. Hij won beide wereldbekerwedstrijden en benaderde in de rangschikking de Finse leider Janne Ahonen tot op vijftig punten.

De `Teufelskerl' uit het Zwarte Woud verbeterde zaterdag bovendien met een afstand van 140 meter bij zijn eerste poging het schansrecord van Zakopane. Bij zijn tweede sprong zette de Duitser de ski's na 134 meter aan de grond. De Oostenrijker Florian Liegl werd tweede vóór de plaatselijke favoriet Malysz, die bij elke sprong door zijn fanatieke landgenoten werd toegejuicht.

Zondag zette de 28-jarige Hannawald zijn vliegshow voort, al moest hij nu met een kortere afstand genoegen nemen: 128,5 en 130,5 meter. Dat was niettemin ver genoeg om Liegl en Malysz opnieuw duidelijk voor te blijven. Dat moest ook de Poolse president Aleksander Kwasniewski erkennen. Hij stond aan de voet van de schans om Hannawald te feliciteren. ,,Sven is een groot sportman. Dat Malysz van hem verliest, is geen reden voor teleurstelling.''

De sfeer in Zakopane was aanzienlijker minder grimmig dan vorig jaar. Toen werd Hannawald een paar weken na zijn uitzonderlijke overwinning in de Vierschansentournee allerminst vriendelijk ontvangen door de Poolse toeschouwers. Op weg naar de schans werd hij in de lift met sneeuwballen en drankflessen bekogeld. Hannawald bleek te veel onder de indruk om goed te kunnen springen. Dit keer was hij voorbereid op de heksenketel en voelde de Duitser zich minder gespannen. ,,Eindelijk kon ik genieten van de ambiance waarom Zakopane bekend staat'', zei Hannawald. ,,Ik voelde me boven de mensen vliegen.''