Film `Chicago' grote winnaar Golden Globes

De verfilming van de musical Chicago heeft gisteravond drie Golden Globes gewonnen, meer dan alle andere films die in de race waren. Martin Scorsese werd bekroond als beste regisseur.

Chicago kreeg Golden Globes, die doorgaans gelden als graadmeter voor de Oscars, voor de beste musical- of comedyfilm, en de beste actrice (Renee Zellweger) en beste acteur (Richard Gere) in dat genre. De beste dramatische film was The Hours van Stephen Daldry, met een tweede Globe voor hoofdrolspeelster Nicole Kidman. Jack Nicholson werd voor zijn hoofdrol in About Schmidt bekroond als beste acteur.

Chicago, de filmversie van de theatermusical die in ons land te zien was met Pia Douwes, Simone Kleinsma en Stanley Burleson, is in Amerika al een kassucces. Volgende maand komt de film in de Nederlandse bioscopen.

The Hours is gebaseerd op de gelijknamige roman van Michael Cunningham, een hedendaagse variant op Mrs Dalloway van Virginia Woolf, die in 1999 in Nederland verscheen onder de titel De uren. Tijdens de prijsuitreiking hield Nicole Kidman, die in de film optreedt als Virginia Woolf, een pleidooi voor meer vrouwenrollen met diepgang: ,,Schrijvers, blijf alsjeblieft voor ons schrijven, want we zijn heel interessant.'' Vorig jaar kreeg ze, voor haar hoofdrol in Moulin Rouge, eveneens een Golden Globe.

Martin Scorsese ontving de prijs voor de beste regisseur. Zijn film Gangs of New York geldt nu, net als de andere bekroonde films, als een serieuze kandidaat voor de Oscars, die in maart worden toegekend. Hetzelfde geldt voor Adaptation, een komedie van Spike Jonze over het schrijven van filmscenario`s, die de twee beste bijrollen opleverde: voor Meryl Streep en Chris Cooper. Meryl Streep, die in 1983 haar laatste Golden Globe in ontvangst nam voor Sophie's Choice, grapte in haar dankwoord, dat ze dit jaar voor de 789ste keer genomineerd was en dan ook nergens meer op rekende: ,,Ik heb niets voorbereid, want sinds het stenen tijdperk heb ik niets meer gewonnen.''

Scorseses Gangs of New York verwierf bovendien het beeldje voor de beste originele song: The Hands That Built America van U2. De beste buitenlandstalige film werd het sinds vorig jaar ook in Nederland vertoonde Hable con ella (Talk to Her) van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar. Hij was de enige die tijdens de prijsuitreiking een politiek geluid liet horen, met een pleidooi voor de vrede, en dus tegen een oorlog in Irak.

In de tv-sector werden oude favorieten als The Sopranos en The West Wing gepasseerd door de nieuwe politieserie The Shield en de nieuwe comedy-serie Curb Your Enthousiasm van en met Seinfeld-bedenker Larry David. Wel waren er bekroningen voor de acteurs Edie Falco uit The Sopranos), Jennifer Aniston (Friends) en Kim Cattrall (Sex and the city). De beste miniserie werd de Amerikaans/Engelse productie The Gathering Storm, vorig jaar ook door de BBC uitgezonden, waarin Albert Finney optreedt als Winston Churchill vóór diens gloriejaren.

Uitreiking Golden Globes, Net5, 22.05-23.00u.