`Elfsteden vaker niet per schaats'

Oud-schaatstrainer Henk Gemser bekende afgelopen week dat hij de Elfstedentocht van 1963 niet geheel per schaats heeft afgelegd. Toen er tijdens de tocht wegens barre weersomstandigheden rijders van het ijs werden gehaald, stapte Gemser in een auto waarmee hij twee kilometer aflegde om de controleurs te omzeilen. Eenmaal afgezet hervatte hij de wedstrijd. Volgens voorzitter Henk Kroes van de Friesche Elfsteden hoeft Gemser veertig jaar na dato niet te vrezen voor zijn na afloop van de tocht verkregen traditionele kruisje.

Wat was uw eerste reactie na de bekentenis van Gemser?

Henk Kroes: ,,Ik vond het wel een grappige anekdote. Gemser was helemaal in de ban van de tocht en wilde per se verder schaatsen. De oproep om te stoppen zinde hem blijkbaar niet. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen: als je eenmaal in je ritme zit, wil je doorgaan. Zelf was ik er in 1963 ook bij. In Franeker werd ik van het ijs gehaald, anders was ik gewoon doorgegaan. Vrienden van mij zetten de tocht op een alternatieve manier voort, zij kregen volgens mij ook hulp van anderen.''

Het is dus vaker voorgekomen dat deelnemers aan de Elfstedentocht zich op een andere manier dan met de schaats verplaatsten?

,,Dat denk ik wel, elke tocht heeft zo zijn geheimen. Tijdens de Elfstedentocht van 1947 is er ook van alles gebeurd, de emoties laaiden toen hoog op. In die tijd was er niet zoveel pers als tegenwoordig, een hoop zaken bleven ongezien. Nu hoeft een schaatser maar een stempelpost te vergeten en twintig camera's registreren zo'n akkefietje. Op die manier blijven er maar weinig mysteries over. Dat is wel jammer, want de Elfstedentocht is toch een unieke wedstrijd met telkens weer een apart verloop.''

Voorzien de reglementen overigens in een sanctie voor Gemser?

,,Nee hoor, Henk hoeft zich geen zorgen te maken. De bestuursleden van toen maken geen deel meer uit van het huidige bestuur, we hebben dus niet de mogelijkheid om de film nog eens terug te draaien. Wat mij betreft is het boek van de tocht van 1963 gesloten. We gaan geen mensen meer straffen voor iets dat veertig jaar geleden is gebeurd.''