Eenhoorn (VVD) wil wel coalitie met LPF

In afwijking van de lijn van VVD-leider Zalm heeft VVD-voorzitter Eenhoorn zich dit weekeinde voor een herstel van de coalitie van CDA, VVD en LPF uitgesproken, als manier om de vorming van een CDA-PvdA-kabinet te voorkomen.

,,Een centrumlinkse coalitie zou heel slecht zijn voor Nederland'', aldus Eenhoorn zaterdag in de marge van de VVD-partijraad in Amersfoort. ,,Dus ik vind dat we ook moeten kijken naar mogelijkheden rechts van het midden.''

Partijleider Zalm acht de vorming van een centrumrechtse coalitie niet aan de orde, wanneer – zoals de peilingen suggereren – CDA en PvdA straks samen een meerderheid halen, en CDA en VVD samen niet. ,,Pas als na vele maanden formeren CDA en PvdA er samen niet uitkomen, komen er weer andere mogelijkheden in beeld, waarbij ik in de eerste plaats D66 als derde partner zou willen noemen'', aldus Zalm.

Eenhoorns uitlatingen – gedaan voor NOS-radio en -tv – hebben de VVD-campagneleiding in grote verlegenheid gebracht. Zalm liet gisteravond weten inmiddels met Eenhoorn te hebben afgesproken dat hijzelf als enige het woord doet ten aanzien van de campagnestrategie. Deze strategie is – zo blijkt uit uitlatingen van de partijleider – dat een goede verkiezingsuitslag voor de VVD de enige manier is om een kabinet van CDA en PvdA nog te voorkomen. Op die manier hoopt de VVD-leiding, nu een meerderheid van CDA en VVD onwaarschijnlijk lijkt, alsnog kiezers over te halen VVD te stemmen en zo tot een redelijke verkiezingsuitslag van 30 of meer zetels te komen.

Partijvoorzitter Eenhoorn heeft in de vorige verkiezingscampagne, onder Dijkstal, de lijsttrekker af en toe voor de voeten gelopen met kritiek en afwijkende standpunten. Hij vertolkte daarmee onder andere de gevoelens van de regionale partijhoofden.