Donner: AIVD-informatie Krekar bewust verzwegen

Het ministerie van Justitie heeft doelbewust informatie over de uitlevering van de Iraakse Koerd mullah Krekar achtergehouden.

Dat hebben minister Donner (Justitie) en premier Balkenende dit weekend gezegd.

De bewindslieden reageerden op de publicatie van een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) in NRC Handelsblad, afgelopen zaterdag. Daaruit bleek dat Krekar niet alleen verdacht werd van drugshandel, waarvoor Jordanië zijn uitlevering had gevraagd, maar ook van een bomaanslag in dat land.

Dit vermoeden is al op de eerste dag van Krekars arrestatie op Schiphol in september door de AIVD doorgegeven aan het ministerie van Justitie. Als deze verdenking, naast het vermoeden van drugshandel, bekend was geworden, had Krekar hoogstwaarschijnlijk niet aan Jordanië uitgeleverd kunnen worden.

Justitie heeft tegenover de behandelende rechtbank in Haarlem steeds gezegd dat er alleen maar een drugsverdenking was, het enige delict waarvoor Nederland, op basis van een VN-verdrag, eventueel uitlevert naar Jordanië. Ook de advocaat van Krekar is niets verteld toen hij expliciet vroeg of er andere verdenkingen waren.

Donner vindt het terecht dat de AIVD-informatie over de bomaanslag niet aan rechtbank en openbaar ministerie is doorgegeven.

In het NOS Journaal zei hij zaterdag dat er in ,,in wezen vooringenomenheid bij partijen'' zou zijn gecreëerd als de AIVD-informatie in het uitleveringsdossier was toegevoegd. Volgens de bewindsman was de bomaanslag-verdenking niet relevant, omdat de uitlevering slechts voor drugs was gevraagd. Ook premier Balkenende zei in Buitenhof dat er ,,terughoudendheid past'' met AIVD-informatie.

De Nederlandse Orde van Advocaten meent evenwel dat de informatie eerst ter beoordeling aan de rechter had moeten worden voorgelegd.

Krekars raadsman V. Koppe zegt de reactie van de bewindslieden ,,onvoorstelbaar'' te vinden: ,,Het is juridisch onjuist. In het uitleveringsrecht moet de rechter alle beschikbare informatie kunnen toetsen, zeker als het om een land als Jordanië gaat.''

Volgens Koppe heeft zijn cliënt vier maanden onterecht vastgezeten omdat de rechter Krekar op vrije voeten had gesteld als hij van die bomaanslag had geweten. De raadsman onderzoekt of de Staat aansprakelijk kan worden gesteld. De SP heeft Kamervragen over de kwestie gesteld.

Krekar werd vorige week maandag, terwijl de zaak nog onder de rechter was, onverwacht uitgezet naar Noorwegen, waar hij een vluchtelingenstatus heeft.

Hij ontkent betrokkenheid bij zowel drugshandel als de bomaanslag. De Noorse justitie ziet vooralsnog geen aanleiding hem op te pakken. Hoewel Balkenende zondag nog zei dat Krekars paspoort ,,zal worden ingenomen'', is dit niet gebeurd. De Noren zijn nog bezig met onderzoek of zijn vluchtelingenstatus moet worden herroepen.

Donner heeft steeds gezegd dat de Amerikanen belangstelling voor Krekar hebben omdat ze hem verdenken banden met Al-Qaeda te hebben. Washington heeft echter niet om zijn uitlevering gevraagd, in Nederland noch in Noorwegen. Voor de Noorse televisie zei Krekar dat hij zelfs enkele jaren heeft samengewerkt met de Amerikaanse inlichtingendiensten.

hoofdartikelpagina 7