Clijsters en Henin verder

Kim Clijsters heeft vandaag de kwartfinales bereikt van de Australian Open. In minder dan een uur won de als vierde geplaatste Belgische van de Zuid-Afrikaanse veterane Amanda Coetzer: 6-3 en 6-1. In de volgende ronde speelt Clijsters tegen Anastasia Myskina.

Aanzienlijk meer moeite kende gisteren Clijsters' landgenote Justine Henin-Hardenne. In haar duel met voormalig kampioene Lindsay Davenport liet de nummer vijf van de plaatsingslijst zich gisteren verleiden tot een slopende driesetter die drie uur en dertien minuten in beslag nam: 7-5, 5-7 en 9-7. Zo uitgewoond bleek de Waalse, geplaagd door kramp, uitdrogingsverschijnselen en een blaar onder haar voet, dat zij zich vandaag op doktersadvies terugtrok voor het dubbelspel met haar Russische partner Elena Bovina.

Marat Safin, vorig jaar verliezend finalist in Melbourne, haakte zaterdag af met een polsblessure. Daardoor kreeg zijn tegenstander Rainer Schüttler een vrijgeleide naar de vierde ronde, waarin de 26-jarige Duitser vandaag verrassend won van de nummer 23 van de plaatsingslijst, de Amerikaan James Blake: 6-3, 6-4, 1-6 en 6-3.

Even leek het erop dat de achtste dag van de Australian Open geen doorgang zou vinden. Aanleiding daarvoor waren de weersvoorspellingen (37 graden en dus te warm om te spelen volgens het aangescherpte `hittebeleid') en de rookwolken, afkomstig van de branden in het ruim zeshonderd kilometer verderop gelegen Canberra. Pas toen de lucht in de loop van de ochtend opklaarde, besloot de organisatie af te zien van afgelasting.

Om half drie plaatselijke tijd trad in het benauwde Melbourne het aangepaste hittebeleid (niet spelen bij 35 graden Celcius of meer) alsnog in werking. Partijen die op dat moment bezig waren, moesten worden afgemaakt. Duels die op punt van beginnen stonden, werden tot nader order uitgesteld. Anderhalf uur later werd de maatregel al weer ingetrokken.