Breezer-drinkers sneller dronken

Breezers, de onder jongeren populaire zoet-zure alcoholhoudende mixdranken in long-neckflesjes, verhogen het alcoholgehalte in het bloed veel sneller dan niet-gezoete alcoholhoudende dranken.

De door de overheid gesubsidieerde Stichting Alcoholpreventie (STAP) liet de modedrankjes onderzoeken, omdat er aanwijzingen zijn dat Breezer-drinkers sneller aangeschoten raken.

,,De snelle alcoholopname in het bloed kan komen door het hoge suikergehalte, het kan ook liggen aan de zuren in die drankjes. Precies weten we het niet, maar we hebben zonneklaar aangetoond dat het bloedalcoholgehalte sneller stijgt'', aldus STAP-directeur Wim van Dalen.

Aan het onderzoek deden zestien vrouwen van 17 tot 19 jaar mee. Acht dronken met tien minuten tussentijd drie Breezers (Bacardi Breezer tropical flavour, 5,6 procent alcohol), acht kregen rum met mineraalwater met dezelfde vocht- en alcoholhoeveelheid. Een half uur na het derde drankje lag het bloedalcoholgehalte van de Breezer-drinksters tussen de 0,8 en 1,1 promille. De rum-met-water-drinksters kwamen niet hoger dan 0,6 promille. Van Dalen: ,,Nu willen we meer onderzoek. We hebben de Keuringsdienst van Waren gevraagd dat te doen. Wij vinden ook dat op alcoholhoudende drank de ingrediënten moeten worden vermeld. Nu hoeft alleen het alcoholgehalte er op te staan. We weten dus niet hoeveel suiker er in Breezers zit. In elk geval zit er veel meer in dan in bier en andere alcoholhoudende drank.''

In 1999 werden er in Nederland 4 miljoen liter Breezers verkocht; in 2001 al 28 miljoen liter.