Barça-fans eisen vertrek van Van Gaal

Hoe lang nog? De vraag die gisteren en vandaag werd gesteld was niet òf trainer Louis van Gaal de FC Barcelona zal verlaten, maar eerder wanneer. Na de verpletterende 4-2 nederlaag van Barcelona tegen Valencia, afgelopen zaterdag in Camp Nou, is Van Gaal weliswaar aangebleven, maar in verschillende Spaanse bladen wordt verondersteld dat zijn dagen zijn geteld. De slechte resultaten van de afgelopen weken hebben de club op de tiende plaats van de ranglijst gebracht, ver achter aartsrivaal Real Madrid op nummer twee.

,,Ik ga door, we hebben ons verplicht deze club vooruit te brengen. De voorzitter heeft me niet voorgesteld ontslag te nemen'', zo verklaarde een zwaar aangeslagen Van Gaal na afloop van de wedstrijd. De druk op voorzitter Joan Gaspart om af te treden is evenwel met het verlies van afgelopen zaterdag eveneens verder opgelopen. De zee aan witte zakdoekjes, gevolgd door gewelddadige ongeregeldheden rond het stadion, maakten andermaal duidelijk dat de Barcelona-aanhang zijn buik meer dan vol heeft van trainer en voorzitter.

Evenals na de nederlaag tegen Sevilla een maand geleden, herhaalde Gaspart voor de Catalaanse televisie dat de problemen van Barcelona op het veld liggen en dat het aanblijven van Van Gaal de beste optie voor de club is. Anders dan bij de eerdere nederlagen was er dit maal echter geen ander bestuurslid van Barcelona die het vertrouwen in de trainer uitsprak. Zelfs de nationalistische regiopresident Jordi Pujol, die in het verleden door Van Gaal is bekritiseerd dat hij zich niet met voetbal moet bemoeien, sprak zijn diepe ongenoegen uit over de gang van zaken bij de voetbalclub. ,,Als regiopresident kan ik natuurlijk niet zeggen `ze moeten de trainer ontslaan' of zoiets. Ik kan alleen mijn mijn verdriet uiten.''

Van Gaal werd wel gesteund door de spelers die de schuld voor het verlies op zich namen en het vertrouwen in hem uitspraken. In de commentaren worden evenwel reeds rekensommetjes gemaakt wat het verbreken van het tweejarig contract van de trainer moet gaan kosten. Vier miljoen euro, zo luiden de schattingen, plus wat er verder nog afbetaald moet worden aan hulptrainers als Andries Jonker.

Dat de onderhandelingen voor de transfer van Jerrel Hasselbaink eind vorige week afketsten wordt daarbij als veelzeggend beschouwd. Chelsea wilde een transfersom van 12 miljoen euro, Hasselbaink zou een jaarlijkse gage van zes miljoen euro hebben bedongen. Bedragen die kennelijk niet langer op te brengen waren uit de kas van Barcelona. Van Gaal ziet daarmee zijn laatste hoop vervliegen om een nieuwe impuls aan zijn ploeg te geven. Van verschillende zijden is reeds opgemerkt dat het geld kennelijk wordt gereserveerd om te voldoen aan de afkoopsom van de trainer.

Het mogelijke ontslag van Van Gaal wordt volgens Spaanse voetbalanalisten vooral in de weg gestaan door een krapte op de transfermarkt: op dit moment zou er niet direct een adekwate vervanger voor de trainer beschikbaar zijn. Over het lot van voorzitter Gaspart, die alle morele en technische autoriteit verloren lijkt te hebben, bestaat evenmin duidelijkheid. Gaspart heeft aangekondigd dat hij een bijzondere ledenvergadering bijeen wil roepen waar de crisis besproken moet worden. Het is echter niet duidelijk wanneer deze plaats moet vinden.

    • Steven Adolf