Zinnenprikkelende hype

Aangezien sex sells, speelt erotiek in videoclips al net zo'n grote rol als in de reclame. Als een douchende dame of anderszins schaarsgekleed type op kindvriendelijke uren de televisieprogramma's kan onderbreken om lichaamsverzorgende middelen of auto's aan de man te brengen, is er weinig reden drukte te maken over Christina Aquilera's, desondanks veelbesproken, Dirrty. Behalve als uw kroost het Thais beheerst wellicht, want in die taal zijn de aanplakbiljetten in de clip gesteld die protesteren tegen vrouwenexploitatie in Thailand. Niettemin zal menig kleintje eerder getraumatiseerd worden door rapper Redman die een levensgroot konijn een enorme hengst geeft dan door het schaars geklede lijfje van Christina.

De meest prikkelende clips zijn nog altijd die waarin het minst expliciet getoond wordt. Leila K, Marokkaanse import uit Zweden, had ooit een clipje waarin de camera ritmisch in- en uitzoomde op haar kruis. Je zag niks maar het effect was er niet minder om. Het in barokstijl uitgedoste trio Army Of Lovers, ook al met Zweedse antecedenten en net zo in de vergetelheid opgelost, grossierde in decadent bedoelde, suggestieve clips.

Het filmpje bij Danger: High Voltage van Electric Six doet qua sfeer denken aan Army Of Lovers. Hier is het een dandy-achtig heerschap met potloodsnorretje dat, gezeten op een bank in een vertrek met hoogst naïeve kunst aan de muur, uitbundig kond doet van het hoge stroomgehalte van zijn affectie. De andere partij is een schaars geklede en vooral rijpe dame. Dat is geen al te voor de hand liggende keus in een wereld van snel en jong, maar we zien de laatste tijd meer zwangere buiken, haar op meisjesgezichten, kalende koppen, vrolijk lubberend vet en andere tekenen van welkome lichamelijke imperfectie in clips verschijnen.

De titel wordt pas echt waargemaakt als het stevig bollende kruis van meneer en de borstenpartij van mevrouw van binnen verlicht worden. Het is een vondst van jewelste, die meteen de aandacht op de lichaamsdelen in kwestie richt zonder dat je ze echt te zien krijgt. Zodoende wordt ook de nogal heftige zoenpartij die op dit licht volgt nogal prikkelend, hoewel noch de dame-op-leeftijd, noch de gladjakker op zichzelf over veel sex-appeal kunnen beschikken.

Electric Six, maandag in Paradiso te Amsterdam, is een groep uit Detroit die blijkens deze single dapper op het snijvlak van punk en disco opereert. De hype-machinerie is al in volle gang, onder andere door het hardnekkig ontkende gerucht dat Jack White van The White Stripes de achtergrondvocalen op de single zou verzorgen. Een clip als deze zal de hype zeker niet dempen en zo wordt er op zijn minst een voetnoot in de popgeschiedenis geschreven.

    • Jacob Haagsma