Zijne Excellentie Gilberto Gil

Melina Mercouri, Cees van Leeuwen, Gilberto Gil. Alledrie artiesten die minister van cultuur werden. Mercouri en Gil na jarenlang geprotesteerd te hebben tegen de militaire junta's in hun landen – Van Leeuwen min of meer per ongeluk. Na zijn opsluiting en drie jaar ballingschap in Engeland is Gilberto Gil zich naast zijn muzikale carrière altijd blijven inzetten voor de rechten van armen en zwarten in Brazilië. Hij was ook wethouder van cultuur in zijn geboortestad Salvador, later gemeenteraadslid. Verder zette hij zich in voor behoud van het regenwoud, was actief in door de regering opgezette sociale programma's en steunde de kandidatuur van de nieuwe president Lula da Silva, die hem de ministerspost aanbood.

Maar allereerst is Zijne Excellentie met Caetano Veloso de uitvinder van de Tropicalismo, het mengsel van rock met bossa nova en samba. En hij houdt van reggae, getuige de hits die hij al jaren geleden in Brazilië had, en de cd met nummers van voornamelijk Bob Marley die hij een jaar geleden opnam in Jamaïca. Op deze dvd beelden van die opnamen, en van een concert met nummers van de plaat in Saõ Paulo.

Deed Marley het destijds met een ritmesectie die moest zien door te dringen tot het door grote hoeveelheden marihuana sufgerookte brein van de gemiddelde rastaman, deze Brazilianen pakken de zaken subtieler aan. Dat maakt de nummers vaak onherkenbaar, en een stuk minder saai. Alleen `One Drop' blijft hakketakkend dicht bij het origineel, en dat lot lijkt ook `Turn Your Lights Down Low' beschoren. Totdat ook daarin de groove plotseling bezit neemt van het nummer en ermee aan de haal gaat. En dan die táál! `Lively Up Yourself' heet hier `Eleve-su Alto ao Céu'. Proef dat maar eens in de mond, met het bijbehorende ritme: de heupen beginnnen als vanzelf soepel te draaien.

De extra's geven een idyllisch beeld van Gils werkwijze in de Jamaïcaanse studio, met onder anderen Rita Marley, Sly Dunbar en Robbie Shakespeare. Leuk ook hoe producer Tom Capone leergierig over de schouder van Tuff Gong Studio- collega Errol Brown meekijkt in een poging het geheim van diens reggaesound te kunnen ontsluieren.

Dvd Gilberto Gil: Kaya N'Gan Daya. WEA 092743262-2

    • Bart Jippes