Yelas

De jonge Parijse singer/songwriter Yelas zingt in het Algerijns Berbers en doet dat heel aanstekelijk. Als je tenminste van zijn typische geluid houdt dat door het opvallende vibrato enigszins op dat van Charles Aznavour lijkt. Het septet dat hem op deze cd begeleidt telt twee trommelaars en bassisten maar ook een fluit en een viool. Dat leidt tot een gevarieerd repertoire waarin vrolijke dansmuziek en luisterliedjes elkaar afwisselen met een nadruk op luistermuziek.

Qua sfeer beweegt de muziek zich vrijelijk door diverse akoestische genres: van Keltisch klinkende volksmuziek naar Andestreurnis, van Franse musette naar Flamenco.

Dat het desondanks geen hutspot wordt is te danken aan het feit dat de nadruk blijft liggen op de melancholieke voordracht van Yelas wiens teksten in het Berbers, Frans en Engels op het inlegvel staan. Zodat het niemand hoeft te ontgaan dat behalve de liefde ook de Algerijnse oorlogen uitgebreid aan de orde komen.

Yelas: Ifili Iris Music 3001 858 ****

    • Frans van Leeuwen