Warren en Lekker

Ongeveer tegelijkertijd lag in de boekwinkel het laatste geheime dagboek van de in december 2001 overleden schrijver Hans Warren en het blad Lekker voor het jaar 2002, waarin de beste 500 restaurants van Nederland zijn opgenomen. Uit het dagboek van Hans Warren blijkt dat zijn vriend Mario Molegraaf een van de inspecteurs van dit blad was. Warren beschrijft hun gezamenlijke kissebisserige etentjes. Mario begint met alles lekker te vinden. Hans Warren moppert erop los. Hun meningen lopen zeer uiteen en Warren doet zijn best om Mario te beïnvloeden. Op 17 april 2001 schrijft Warren tevreden: Ik weet zeker dat het rapport dat hij (M.) in de kamer hiernaast zit te tikken, negatief zal uitvallen. Helaas is Lekker een saai en braaf blad geworden. Eigenlijk is alles wel lekker en goed. Ik vergeleek een Warren-recensie over toprestaurant De Bokkedoorns in Overveen met het commentaar van Lekker. Warren noteert ik citeer een klein stukje ongenoegen – dat de kalfsniertjes ronduit ellendig waren en de saus bitter en dat de kaaswagen slechts samengeklonterde afvalhoopjes bood.

Wat staat er in Lekker? Kalfsniertjes en saus perfect! Kaas wordt per vrachtwagen vol aan tafel geparkeerd. Wie oh wie heeft gelijk? We moeten met z'n allen zelf gaan inspecteren en proeven. Hans Warren was dol op palingbroodjes, een typisch Zeeuwse lekkernij die je nog maar zelden tegenkomt. Daarover later meer. Vandaag een Zeeuws recept voor krukels met krentebrood, afkomstig uit het Zeeuws Kookboek van Eric Rotte, dat helaas is uitverkocht. Krukels/alikruiken zag ik liggen op de viskraam op de markt. Kook de krukels net als mosselen gedurende enkele minuten met de kruiden, de knoflook, zout en peper in de wijn. Schud ze tijdens het koken om. Peuter het dekseltje dat de schelpdieren afsluit er met behulp van een speld af. Leg de warme of koude krukels op met boter besmeerde sneetjes krentenbrood. De krukels kunnen ook langer, 45 minuten, worden gekookt. Ze zijn dan niet bijtgaar maar zacht van structuur.

    • Anne Scheepmaker