Voetballoos?

De Nederlandse voetbalcompetitie wordt over ruim twee weken hervat. Hoe moeilijk is het om de huidige voetballoze periode te overbruggen?

Ronald van Dijk, seizoenkaarthouder FC Utrecht: ,,Ik ben een voetbalverslaafde vrijgezel, dus ik maak nu moeilijke tijden door. Door de week werk ik als magazijnmedewerker bij een textielbedrijf, dan is het lekker als je in het weekeinde uit je bol kunt gaan door je club aan te moedigen. Het verzamelen voor een thuis- of uitwedstrijd vind ik fantastisch. Lekker een biertje drinken met de jongens en dan de tribune op. Dat is er nu even niet bij, daar baal ik wel van. Gelukkig is er in deze periode altijd wel voetbal op de televisie. Ik volg alles: van de Engelse Premier League tot en met Duitse zaalvoetbalwedstrijden. Verder speel ik met vrienden regelmatig voetbaltoernooien op de computer: we organiseren onze eigen EK's en WK's. Als ik echt niet meer weet wat ik in het weekeinde moet doen, laat ik de hond een paar keer uit. Je hoort het wel: ik ben als een kind zo blij als de competitie straks weer begint.''

Rob Cohen, zakenman en zaakwaarnemer van Ronald en Frank de Boer: ,,Momenteel ben ik in Dubai, waar Glasgow Rangers een trainingskamp heeft belegd. Hier kan ik Ronald aan het werk zien. Toch ben ik geen voetbalgek, ik volg weinig wedstrijden op de televisie. Normaliter bezoek ik ook geen trainingen, ik heb genoeg andere bezigheden en verveel me nooit. Ik kom graag op voor voetballers, met advocaten zoek ik dan uit of spelers onrecht wordt aangedaan. Zo heb ik me verdiept in FC Utrecht en de achterstand van die club bij het pensioenfonds voor profvoetballers. In feite wordt het salaris van die jongens ingehouden, waardoor juridisch gezien voetballers als Kuijt of Zwaanswijk een zaak kunnen aanspannen tegen hun club. Dan mogen ze in principe transfervrij weg, want FC Utrecht voldoet niet aan zijn verplichtingen.''

Rinus Michels, oud-bondscoach en voormalig trainer van onder meer Ajax en Barcelona: ,,Ik volg het voetbal wel, maar heb ook andere bezigheden. Ik word ook regelmatig uitgenodigd voor het een of ander, ik verveel me dan ook zelden. Ik kijk ervan op dat er mensen zijn die alleen maar aan voetbal denken, er zijn toch genoeg andere bezigheden in het leven? Toen ik trainer was, was voetbal belangrijk, toch had ik ook oog voor andere dingen.''

Peter Année, oud-stadionspeaker van Willem II en lid van die club sinds 1942: ,,Door een virus ben ik twee jaar geleden mijn stem kwijtgeraakt, inmiddels is het euvel verholpen. Gemiddeld ben ik zo'n twaalf uur in de week in touw voor Willem II. Ik schrijf artikelen voor het clubmagazine Tricolores en de website, bovendien neem ik deel aan veel vergaderingen. Ook bezoek ik nog alle thuis- en uitwedstrijden van Willem II. Toch val ik niet in een zwart gat tijdens de winterstop, daarvoor heb ik teveel interesses. Ik verzorg een cursus opera beluisteren, momenteel verdiep ik me in Richard Wagner. Elke les bereid ik voor, daar gaat veel tijd in zitten. Als 69-jarige kijk ik vreemd op als ik jonge mannen hoor klagen gedurende een voetballoze periode. Ga eens vrijwilligerswerk doen, denk ik dan, of bezoek een concert. Er is meer in het leven dan alleen voetbal.''

Willem Veenman, voorzitter supportersvereniging Feyenoord: ,,Momenteel verblijf ik op Gran Canaria, want Feyenoord heeft een trainingskamp belegd op Maspalomas. Ik heb een eigen bedrijf, dus kan ik mijn vakantie boeken wanneer ik wil. Als Feyenoord in het buitenland zit, probeer ik de club wel te volgen. Mijn gezin is ook hier, gelukkig zijn mijn vrouw en kinderen echte Feyenoord-supporters. We bezoeken samen de oefenduels die de club hier speelt. Of ik niet zonder voetbal kan? Dat is wat overdreven. Ofschoon ik al vijftien jaar voorzitter van de supportersvereniging van Feyenoord ben, heb ik ook andere hobby's. Af en toe is het ook wel prettig als de Nederlandse competitie stilligt. Dan kun je ook eens een boswandeling maken of op visite gaan bij vrienden. Alledaagse dingen die er bij inschieten als Feyenoord speelt. In Nederland is genoeg te doen, als voetballiefhebber hoef je je niet te vervelen tijdens de winterstop.''