Verkiezingen 3

Na de verkiezingen van 15 mei 2002 beweerde Balkenende met droge ogen dat het CDA was beloond voor de inhoudelijke oppositie. Nu de PvdA als grote winnaar uit de bus gaat komen bij de komende verkiezingen, lijkt men ook daar te geloven dat één en ander te maken heeft met de op de inhoud gerichte campagne. Is dit standpunt naïef of neemt men zichzelf en de campagneteams zo serieus dat er weinig oog is voor de kennelijke overwegingen van de kiezers, die hun keuze louter en alleen op uitstraling lijken te baseren? Feit is in ieder geval dat de `leuke uitstraling' van Bos, de `bevlogen uitstraling' van Marijnissen en de `oerdegelijke uitstraling' van Balkenende veel belangrijker zijn dan de inhoudelijke component. Zeker als er niet al te veel openlijke kritiek op de concurrenten wordt geuit.

Deze conclusie wordt nog eens bevestigd door het feit dat partijen, zoals GroenLinks en in mindere mate D66 en de VVD, die het wél over inhoudelijke punten hebben, het matig doen in de peilingen. Als dit besef bij alle partijen doordringt, gaan we in 2007 een mooie campagne tegemoet. Een glimlachende Katja Schuurmans zet GroenLinks op 30 zetels, op de voet gevolgd door Lousewies die, mede dankzij een gedistingeerde reportage in Playboy, D66 weer op het pluche helpt. Dit alles onder leiding van het `orakel uit Friesland', die ons bij het dagelijkse programma van Harry Mens beeldvullend toespreekt en de eerste VVD premier wordt. Benieuwd of ook dat als een beloning voor de inhoudelijke oppositie zal worden aangemerkt.

    • Arent Droogh