VdH is sneller dan Thorpe op 100 meter vrij

Zwemmer Pieter van den Hoogenband heeft gisteren op de openingsdag van het wereldbekergala, dat dit weekeinde in Parijs wordt gehouden, zijn Australische rivaal Ian Thorpe afgetroefd op de 100 meter vrije slag.

De Nederlander tikte in de finale aan in 47,41 seconden, ruim tweetiende seconde boven zijn Nederlands record. Hij bleef bijna zeventiende verwijderd van de mondiale toptijd van de Rus Alexander Popov. Thorpe werd in 48,31 slechts vijfde.

Joris Keizer veroverde in Parijs brons op de 50 meter vlinderslag. De nationale recordhouder (23,50) tikte in de finale aan na 23,71 seconden. Hij moest de Britse dertiger Mark Foster (23,52) en de Wit-Rus Pavel Lagoen (23,68) voor zich dulden.

Van den Hoogenband kondigde eind 2002 bij de Nederlandse kampioenschappen kortebaan in Eindhoven, waar hij er als slotzwemmer in de estafette met jetlag een formidabele 46,52 uitperste, een aanval op de toptijd van Popov aan. Het knusse badje Georges Vallery was de eerste gelegenheid, maar eigenlijk moet de piek pas volgende week in Berlijn komen.

Toch had het in Parijs harder gekund. De Amerikaan Jason Lezak, die vorig jaar het 'baanrecord' op 47,44 bracht, vertrok als een bezetene en keerde halverwege na 22,26, ruim viertiende eerder dan Popov bijna tien jaar geleden in Gelsenkirchen. Van den Hoogenband volgde in 22,67, ook nog net binnen het schema van het wereldrecord.

Beiden konden het hoge aanvangstempo niet het gepaste vervolg geven. De olympisch kampioen had het meeste over. Het verschil met Lezak (47,48) en de Argentijn José Meolans (47,65) was klein. Thorpe kwam in het stuk niet voor. Hij liet eens te meer zien – de eerste 50 meter in 23,56 – dat hij noch een geweldige starter noch sprinter is.

Thorpe en Van den Hoogenband komen elkaar in Parijs ook tegen op de 50 en de 200 meter vrije slag. Sinds de wereldkampioenschappen van 2001 is het de eerste confrontatie op die afstand tussen beiden kemphanen. In Fukuoka bij de was Thorpe toen de beste, met een wereldrecord, in Sydney een jaar eerder liet de favoriet zich verrassen door de Nederlander.