Union eist 1,1 mln van kartelpolitie

Larcom Life Cycles, de fabrikant van Union fietsen, heeft bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een schadeclaim van 1,1 miljoen euro ingediend. Met het geld wil het bedrijf de reputatieschade herstellen, die is ontstaan door een foutieve beschuldiging door de NMa.

De NMa maakte in november vorig jaar bekend dat Union sinds 1998 concurrentiegevoelige gegevens heeft uitgewisseld met andere fietsfabrikanten. Volgens de NMa ging het daarbij om vier fietsfabrikanten, met samen een marktaandeel van 80 à 90 procent: Gazelle, Accell (met merken als Batavus, Koga Miyata en Sparta), Giant Europe en Larcom Life Cycles (Union). Met het informatiesysteem zouden de fabrikanten elkaar op de hoogte houden van elkaars marktpositie en marketingsstrategiën.

De grote producenten Gazelle, Accell en Giant werden bovendien beschuldigd van het maken van verboden prijsafspraken.

De NMa moest later erkennen dat er met betrekking tot Union een fout was gemaakt. Alleen het oude Union, dat in november 2001 failliet ging, wordt verdacht van het uitwisselen van informatie over verkoopcijfers en marktaandelen. De sociale werkvoorziening Larcom, die na het faillissement de merknaam had overgenomen, heeft zich hier niet schuldig aan gemaakt.

De NMa heeft de beschuldiging volgens directeur W. Haandrikman van Larcom onvoldoende en `op een knullige manier' gerectificeerd. Volgens Haandrikman denken veel consumenten en handelaren nog steeds dat Union afspraken maakt met de concurrentie. ,,Er is sprake van een forse reputatieschade.'' Haandrikman wil de 1,1 miljoen euro gebruiken voor advertenties op onder meer radio en televisie en extra dealerdagen organiseren.

De NMa bestudeert de claim. Een woordvoerster zei gisteren in een reactie dat in een poging de foutieve berichtgeving recht te zetten de NMa `al het mogelijke heeft gedaan wat redelijkerwijze kon worden verlangd'. Zo is volgens haar behalve de rectificatie ook mondeling contact opgenomen met journalisten om ze op de door de NMa gemaakte fout te wijzen.