Tv vaart wel bij verkiezingen

De actualiteitenprogramma's halen beduidend hogere kijkcijfers tijdens de verkiezingen, aldus de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek. Nederland kiest, het programma van Nova en Den Haag Vandaag, haalt met gemiddeld een miljoen kijkers twee keer zoveel kijkers als normaal. B&W van de Vara trekt deze maand gemiddeld 530.000 kijkers, ruim 100.000 meer dan in december. Netwerk had in november en december zo'n 840.000 kijkers, tijdens de verkiezingen zijn dat er gemiddeld 1,2 miljoen.

Wie de meeste kijkers trekt, hangt af van de gasten. Toen Balkenende maandag bij Barend en Van Dorp zat, stemden 890.000 kijkers daarop af en zakte Nederland kiest naar een dieptepunt van 700.000 kijkers. De dagen daarop draaiden de rollen om, toen Nederland kiest de koppels Wiegel/Pronk en Zalm/Bos te gast had.

Ondanks de hoge kijkcijfers staat er bij de 25 best bekeken programma's sinds 6 januari slechts één `politiek' programma, het 2Vandaag-lijsttrekkersdebat van 8 januari op nummer zestien. Deze uitzending trok 1,4 miljoen kijkers. Geen van de politici verslaat echter Raymond van Barneveld, die tijdens het kampioenschap darten door 3.415.000 mensen werd bekeken.