Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

VERKIEZINGEN

Twee vandaag. VVD-voorman Zalmpraat over de werkgelegenheid en Melkertbanen. Verder een reactie van Agnes Kant (SP) op een reportage over de bureaucratie in de gezondheidszorg. Ned.2, 18.20-19.10u.

Knevel op zaterdag. Europarlementariër Frits Bolkestein praat over de mislukte integratie en islamisering van Nederland. Ned.1, 20.30-21.00u.

Het Lagerhuis. Wouter Bos (PvdA) en Jan Marijnissen (SP) gaan met elkaar in debat over de PvdA-kandidaat voor het premierschap, ziektekosten en oorlog tegen Irak. Ned.3, 21.05-22.00u.

Barend & Van Dorp. Aan tafel zit Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA). RTL4, 22.00-23.00u.

Nederland kiest. De coalitiegenoten Jan Peter Balkenende (CDA) en Gerrit Zalm (VVD) gaan met elkaar in debat. Ook komt er een reportage uit de rijkste straat van Nederland, de Bussummerweg in Blaricum. Ned.3, 22.20-23.15u.

DOCUMENTAIRE

Wings over the world. Over de geschiedenis van de vliegtuigfabrikanten James S. McDonnel en Douglas. Toen Douglas in 1967 onverwachts failliet dreigde te gaan, fuseerden beide bedrijven en vormden zo vliegtuiggigant McDonnel Douglas. Ned.1, 18.10-19.00u.

Heilig vuur. Portret van de Efraïm-sekte waarvan de leden denken dat het einde der tijden is gekomen. Ned.1, 22.58-23.27u.

PRAATPROGRAMMA

Nachtwacht. Gesprek met journalist Peter Franssen over onder andere zijn boek 11 september. Waarom de kapers vrij spel kregen. Volgens Franssen is Amerika het Romeinse rijk van onze tijd dat streeft naar absolute heerschappij. Hij gaat ook in debat met Kristiaan Versluys, professor Amerikaanse cultuur aan de Gentse Universiteit. Canvas, 22.40-23.30u.

KUNST

Private life of a masterpiece. Eerste aflevering van een tweeluik over beroemde schilderijen. De naakte vrouw op het schilderij Le dejeuner sur l'herbe uit 1883 van Edouard Manet veroorzaakte destijds een schandaal, maar wordt nu gezien als een klassieker van de moderne kunst. BBC, 20.20-21.10u.

FILM

. The Last Tycoon (Elia Kazan, 1976, VS). Door Harold Pinter geschreven, beroemde maar enigszins teleurstellende F. Scott Fitzgeraldverfilming over een naar Irving Thalberg gemodelleerde Hollywoodproducent in de jaren dertig, die verliefd wordt op een meisje dat hem aan zijn overleden vrouw herinnert. All-Star-bezetting. RTL5, 21.00-23.20u., met reclame.

. Three Kings (David O. Russell, 1999, VS). Overrompelende actiefilm over de Golfoorlog doet de werkelijkheid geweld aan, heeft een grof oog voor de absurde aspecten van oorlog, hanteert uitzinnige stijlmiddelen en vertoont louter personages die uit hebzucht handelen. Vier soldaten, onder wie George Clooney en rapper Ice Cube, zijn uit op een verborgen oorlogsbuit van Saddam Hussein. Net5, 22.00-24.00u., onderbroken door reclame.

Armageddon (Michael Bay, 1998, VS). Onverwoestbaar patriottisme en voorturende explosies kenmerken actiefilm waarin de aarde wordt bedreigd door de inslag van een meteoriet ter grootte van de staat Texas. Dwarse Bruce Willis wordt de ruimte ingestuurd om het ding van binnenuit op te blazen. BBC1, 22.20-0.40u.

Bring Me the Head of Mavis Davis (John Henderson, 1997, Engeland). Cynisch kijkje in de popindustrie. Met de Britse komiek Rik Mayall als noodlijdende platenbaas die poging onderneemt van een derderangs popsterretje een legende te maken door haar te laten vermoorden. Ned.3, 23.15-0.55u.

. Things to Do in Denver When You're Dead (Gary Fleder, 1995, VS). Absurdistische misdaadfilm vertoont Tarantino-invloeden: ironische dialogen van sukkelende criminelen en ultrageweld. Altruïstische boef Andy Garcia zal in opdracht van gangsterbaas Christopher Walken zo pijnlijk mogelijk worden afgeslacht. Voor het zover is, probeert hij het leven van zijn bedreigde maten te redden. VRT, 23.30-1.20u.

White Nights (Taylor Hackford, 1985, VS). Balletliefhebbers komen bedrogen uit bij gladde thriller. Mikhail Baryshnikov speelt een naar het Westen overgelopen balletdanser die noodlanding moet maken in Rusland en onder de hoede komt van zwarte, uit Vietnam gedeserteerde tapdancer Gregory Hines. Ned.1, 0.00-2.17u.

End of Violence (Wim Wenders, 1997, Fr./Duitsl.). Lauw ontvangen film waarin een Hollywoodproducent van geweldfilms het slachtoffer wordt van een schijnbaar willekeurige aanslag, gaat volgens Wenders over ,,het misbruik van geweld als consumptieartikel in films''. Ned.2, 0.25-2.22u.

RADIO

Tema. Veiligheidsdeskundigen praten over de vraag of we na de rampen in Volendam en Enschede iets over preventie en bestrijding hebben geleerd. 747AM, 14.02-15.00u.

Opium. LPF'er Cees van Leeuwen blikt terug op zijn tijd als staatssecretaris van Cultuur en Media. Een gesprek over zijn aanstelling, grootste verdiensten en het belang van cultuur. Verder praat sopraan Miranda van Kralingen over de nieuwe opera-uitvoering Tosca van Puccini en is er een recensie van de memoires van Gabriel Carcía Márquez Leven om het te vertellen. Radio 1, 19.04-20.00u.

Easy listening. Woody Allen en Julia Roberts zingen songs uit de film Everyone says I love you. Verder Astrud Gilberto met een nummer van de overleden Maurice Gibb en chansons van Jacques Brel gezongen door de Arabische Natacha Atlas. Radio 2, 23.02-1.00u.

Šimek 's nachts. VVD'ster Ayaan Hirsi Ali en oud-PvdA-minister Jan Pronk praten over de invloed van de islam, westerse waarden en eigenbelang. Radio 1, 0.04-1.00u.