Rotterdams

Vorige week won de Lombard de halve finale van de Transfer Solutions Meesterklasse tegen 't Onstein met 188-156. Het verschil was eigenlijk nog ruimer vanwege de 21 imps carry-over in het voordeel van 't Onstein. In de andere halve finale versloeg Pegasus Crash met 205-183. Crash begon met een carry-over van zes imps. Vooraf had niemand een cent gegeven voor de kansen van Pegasus, het enige team zonder kernploegpaar. De club vaart al jaren blind op het meest geroutineerde paar van Nederland: Chris Niemeijer en Jan-Willem Bomhof. Deze succesvolle oudgedienden zijn misschien ook wel aan te merken als het meest genegeerde paar als het gaat om het Nederlands team, waar zij voor het laatst in 1986 voor uitkwamen. Als de heren over twee weken de finale winnen, zal Toine van Hoof, de nieuwe keuzeheer, zich nog eens even op de bol krabben.

Rotterdam zegevierde over de Achterhoek. Breed grijnzend verhaalde Simon de Wijs over zijn `Rotterdamse' volgbod dat zijn Lombard bepaald geen windeieren opleverde:

Noord had over de 1♡ opening van west de keus uit drie kwaden: passen met een sterke hand, doubleren zonder schoppenlengte of 2♦ volgen op een bar slechte kleur. Volgens de Amsterdamse school (Kirchhoff en Paulissen) mag je op tweeniveau alleen volgen met een zeskaart of een heel goede vijfkaart. Voor de Rotterdamse school (Drijver, De Wijs en Westra) zijn de vereisten voor een volgbod veel losser. In dit geval pakte de Rotterdamse aanpak bijzonder goed uit, omdat het de tegenstanders naar het onmaakbare vijfniveau dreef (4♡ en 5♦ zijn koud).

    • Jan van Cleeff