Raadkamer in België zegt: er is geen netwerk Dutroux

Alleen de drie hoofdverdachten uit de roemruchte zaak-Dutroux moeten voor de jury-rechtbank verschijnen wegens ontvoering en misbruik van en moord op jonge meisjes in de jaren negentig. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Neufchâteau gisteren beslist.

Marc Dutroux (45), zijn ex-vrouw Michèle Martin en handlanger Michel Lelièvre moeten op zijn vroegst eind dit jaar voor de jury-rechtbank terechtstaan. Dutroux, die al sinds 1996 gevangen zit, heeft de beschuldigingen tegen hem deels bekend. Volgens de Raadkamer zijn er niet genoeg bewijzen om de overige tien verdachten, onder wie de zakenman Michel Nihoul, óók verantwoordelijk te stellen voor de verdwijning en verkrachting van en het vermoorden van de meisjes.

De uitspraak heeft in België voor beroering gezorgd. Het land is al zeseneenhalf jaar in de ban van Dutroux. De zaak heeft zelfs geleid tot hervormingspogingen bij politie en justitie. En al die tijd lijken de Belgen verdeeld in twee kampen: zij die geloven dat Dutroux maar een pion was in een groot netwerk van pedofielen waartoe ook hooggeplaatsten behoorden. En zij die denken dat Dutroux een pervert was die min of meer alleen handelde. Deze twee kampen hebben elkaar jarenlang juridisch in de haren gezeten. Dat is de belangrijkste reden dat het proces tegen Dutroux nog altijd niet heeft plaatsgevonden. Marc Dutroux heeft die procedureslagen uitgebuit door steeds nieuwe namen te noemen, eerdere verklaringen te wijzigen of zelf te procedureren.

Omdat de rechtbank van Neufchâteau zelf óók verscheurd was de onderzoeksrechter en de procureur zaten elkaar voortdurend dwars tijdens het gerechterlijk onderzoek moest de Raadkamer eraan te pas komen om te beslissen wie van de dertien verdachten moest terechtstaan. De Raadkamer heeft degenen die denken dat Dutroux grotendeels alleen handelde gisteren gelijk gegeven. Het onderzoek naar een netwerk gaat overigens door. Mocht dat ooit iets opleveren, dat kan dat tot een apart proces leiden, een route die in de wandelgang `Dutroux-bis' is gaan heten. ,,Eindelijk komt er een proces'', zei de vader van Eefje Lambrecks, een van de meisjes die zijn vermoord. ,,Dat is het belangrijkste''.

Veel Belgen mogen deze opluchting delen. Maar advocaten van de families van drie andere meisjes kondigden meteen aan dat ze in beroep gaan. Zij willen dat zakenman Michel Nihoul, die in hun ogen de schakel was tussen Dutroux en het `netwerk', samen met Dutroux voor de jury-rechtbank verschijnt. De procureur van Neufchâteau sluit zich waarschijnlijk bij hen aan. Velen houden er dus rekening mee dat het proces tegen Dutroux, dat eind 2003 of begin 2004 moest plaatsvinden, nog meer vertraging oploopt.

    • Caroline de Gruyter