PvdA nadert CDA in laatste peilingen

CDA en PvdA zijn in de opiniepeilingen verwikkeld in een nek-aan-nekrace. Volgens de gisteren gepubliceerde peiling van Interview-NSS zou het CDA nu 44 zetels krijgen en de PvdA 40. In een andere opiniepeiling, van Maurice de Hond, krijgt de PvdA meer zetels (43) dan het CDA (40).

In de peiling van Interview-NSS levert het CDA drie zetels in ten opzichte van de peiling van vorige week. De PvdA heeft er ten opzichte van vorige week vijf gewonnen. De VVD komt uit op 26 zetels, één minder dan vorige week.

De door CDA en VVD beoogde coalitie haalt met zeventig zetels geen meerderheid in deze peiling. Een eventuele coalitie CDA-PvdA zou met 84 zetels op een Kamermeerderheid kunnen rekenen. Bureau Interview-NSS wijst erop dat een opmerkelijk groot aantal ondervraagden, ongeveer een kwart, zegt zijn keuze voor de verkiezingen nog niet te hebben bepaald.

De peiling van Maurice de Hondt wees gisteren de PvdA aan als winnaar. In het tv-programma Ben ik jouw stem waard verklaarde CDA-leider Balkenende desgevraagd zich ,,te kunnen voorstellen'' premier te zijn van een kabinet met de PvdA. Maar hij voegde daaraan toe: ,,De inhoud moet dan wel verdedigbaar zijn, en daar zie ik nog veel problemen.'' VVD-leider Zalm onthield zich van commentaar op de peilingen. Hij houdt vandaag een rede voor de VVD-partijraad.

In het tv-programma Nederland kiest bleef Bos opnieuw het antwoord schuldig op de vraag wie de PvdA naar voren schuift als kandidaat-premier, mocht deze partij de grootste worden. Bos stelde deze aankondiging nu ,,voor zondag, uiterlijk maandag'' in het vooruitzicht.

In een vinnig debat in het tv-programma Netwerk ging PvdA-leider Bos in op een uitnodiging van Balkenende om maandag om negen uur naar het Centraal Planbureau (CPB) te gaan en daar de vraag voor te leggen of het PvdA-verkiezingsprogramma nu wel of niet leidt tot een door de PvdA niet verantwoord tekort van enkele miljarden euro. VVD-lijsttrekker Zalm heeft laten weten dat zijn partij ook een doorrekening van het eigen programma verlangt als het CPB die voor CDA en PvdA maakt.

Balkenende nam afstand van ,,de onjuiste terminologie'' van Zalm, die de PvdA-lijsttrekker wegens financiële onduidelijkheid, ,,lieger en bedrieger'' had genoemd. Balkenende noemde Bos ,,niet eerlijk''.

Voormalig VVD-leider Bolkestein raadde Zalm in het programma Barend & Van Dorp aan te verkondigen dat zijn partij alleen aan een kabinet met het CDA wil deelnemen als voor de totstandkoming van een parlementaire meerderheid geen derde partij nodig is. ,,Dan komt er een kabinet CDA-VVD en hebben we over twee jaar weer verkiezingen'', aldus Bolkestein.