Onderzoek naar chantage met terrorisme

In de schaduw van het proces tegen negentien verdachten van de terroristische organisatie `17de November', dat op 3 maart begint en tot in de zomer zal voortduren, is deze week en onderzoek begonnen naar chantage die sinds 1985 op grote schaal zou zijn gepleegd op vooraanstaande industriëlen met als dreiging aanslagen door de `17de November'.

Onduidelijk is vooralsnog of en in hoeverre de beweging zelf daarbij was betrokken. Er kan ook sprake zijn geweest van een zelfstandig netwerk dat haar activiteiten uitspeelde.

De zaak is aan het rollen gebracht door publicaties van fragmenten uit het dagboek van de `hoogovenkoning' Dimitris Angelópoulos, die in 1985 gewaagt van een bezoek van de hem bekende ultra-rechtse journalist en kranteneigenaar Grigoris Michalópoulos. Deze waarschuwde hem dat hij het volgende slachtoffer dreigde te worden van de `17de November', terwijl ook een andere magnaat, Vardis Vardinoyannis, op de zwarte lijst stond. Over een geldbedrag wordt in het dagboek van Angelópoulos niet gerept.

Enige dagen later was de journalist opnieuw gekomen, nu om hem te vertellen dat de dreiging was opgeheven – hij was intussen geblinddoekt naar de `17de November' gebracht. ,,Een mysterie'', voegt Angelópoulos er laconiek aan toe, maar hij was wel opgelucht. Ten onrechte, want een jaar later werd hij op straat doodgeschoten. Op Vardinoyannis werd vier jaar later een mislukte aanslag gepleegd.

Pas vorig jaar, na de ontmanteling van de `17de November', hebben de neef van het slachtoffer, Theodoros, en zijn echtgenote, het manuscript overhandigd aan premier Simitis, die het op zijn beurt doorspeelde naar de minister van Openbare Orde. Ook toen kwam het niet tot een gerechtelijk onderzoek. Dat is nu, na onthullingen in de media, op gang gekomen. De neef is deze week vier uur lang verhoord.

De belangstelling in de Griekse pers blijft overweldigend, niet alleen omdat Michalópoulos, die alle beschuldigingen van de hand wijst, een bekende en ook beruchte publicist is, maar ook omdat de echtgenote van Angelópoulos niemand anders is dan Janna, de `ijzeren dame' die de supervisie heeft over de Olympische Spelen van volgend jaar.

Ook zij zal dezer dagen worden gehoord, evenals Vardinoyannis en andere magnaten. Pas aan het slot van deze serie komt Michalópoulos aan de beurt.

Michalópoulos' rol in deze bizarre zaak blijft vooralsnog onduidelijk. Zelf zegt hij dat de familie Angelópoulos, waarmee hij eens bevriend was – hij schreef de biografie en de lofzang op `grootvader' Panayotis – nu zijn politieke liquidatie najaagt.

Anderen zien een connectie tussen ultra-links en ultra-rechts. Opmerkelijk is dat de `17de November' in 1981 een van haar talrijke manifesten naar Michalópoulos' weekblad Neí Anthropi (nieuwe mensen) heeft gestuurd.

    • F.G. van Hasselt