NS wil 2,4 miljard voor onderhoud

In een noodkreet aan de Tweede Kamer stellen de Nederlandse Spoorwegen (NS) dat er de komende kabinetsperiode 2,4 miljard euro nodig is om de ,,enorme onderhoudsachterstand'' aan het spoorwegnet in te lopen.

In de open brief aan de Kamer heeft president-directeur ir. A. Veenman van de NS gistermiddag laten weten dat het spoorwegnet verder dreigt ,,af te glijden naar een onaanvaardbaar niveau'' als ,,substantiële investeringen'' uitblijven.

Volgens een woordvoerder van de NS kunnen de problemen bij de spoorwegen op den duur zover oplopen dat ,,baanvakken moeten worden gesloten wegens onveiligheid''. Zover gaat Veenman niet in zijn brief aan de Kamer.

Vorige maand gaf de demissionaire minister De Boer (Verkeer en Waterstaat) al toe dat er in het komende jaar een miljard euro extra noodzakelijk is om een verdere achteruitgang van het spoornet tegen te gaan.

Volgens de NS is het zonder de extra investeringen niet mogelijk meer dan 85 procent van de treinen op tijd te laten rijden. ,,Bij onvoldoende investering zal op termijn dit percentage niet meer haalbaar blijken en kan uiteindelijk de spoorwegveiligheid in het geding komen'', aldus Veenman.

De NS zegt verder dat er nog vele miljarden euro's nodig zijn om de ambitieuze plannen voor 2020 waar te kunnen maken. Dan moeten er 70 procent meer passagiers dan nu gebruik maken van de trein. De punctualiteit moet dan zijn gestegen tot 95 procent.