Nieuwjaarsconcert

Het nieuwe jaar is nog maar twee weken oud en daar is al de dubbel-cd van het Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker.

Dat is even traditioneel als het walsende Nieuwjaarsconcert, sinds de `stehgeigende' Willy Boskovsky artistiek opgewaardeerd met grote dirigenten. Net als in 2001 werd het concert geleid door de Wener Nikolaus Harnoncourt, die als orkestdirigent wereldberoemd werd in ons Concertgebouw en door het Koninklijk Concertgebouworkest in 2000 na 25 jaar werd benoemd tot `honorair gastdirigent'. Het geheim van Harnoncourt is dat hij de Straussmuziek, waarop velen neerkijken, beschouwt als de grote muziek die het onder zijn handen ook wordt. Net als in de Matthäus Passion of in een Mozart-opera pakt hij elke frase, elke passage anders aan in tempo, volume en klankkleur. Harnoncourt rekent af met het routineuze rechttoe-rechtaan. Zo stijgt de Kaiserwalzer op tot hemelse hoogten. Lachen is het in de Bauern-Polka, waarin de chique Wiener zich overgeven aan het zingen van la-la-la.

Nieuwjaarsconcert 2003 DG 474250-2 (2 cd) ****