`Milutinovic naar Den Haag'

De vroegere president van Servië, Milan Milutinovic, zal zich komende maandag naar Den Haag reizen om zich te melden bij het Joegoslavië-tribunaal. Dat heeft een Joegoslavische regeringsfunctionaris gisteren in Belgrado bevestigd.

De overgave van Milutinovic werd al verwacht vanaf het moment dat zijn ambtstermijn als president van Servië afliep, eind vorig jaar. In het VN-cellenblok in Scheveningen, waar de verdachten van het tribunaal worden vastgehouden, was al een cel voor hem in gereedheid gebracht, en ook in Den Haag werd er vanuit gegaan dat Milutinovic aanstaande maandag zou aankomen in Nederland. Volgens persbureaus in Belgrado is er tussen het tribunaal en de autoriteiten in Belgrado onderhandeld over de voorwaarden van zijn overgave. Milutinovic, die aan zijn hart werd geopereerd en een zwakke gezondheid zou hebben, zou na zijn overgave terug mogen keren naar Servië om daar te wachten op het begin van zijn proces. Een woordvoerder van het tribunaal wil niet reageren op berichten over de komst van de ex-president.

Milan Milutinovic was vanaf 1997 president van Servië. In het voorjaar van 1999 werd hij door het tribunaal aangeklaagd voor misdaden begaan tegen de Albanese bevolking in Kosovo, samen met de toenmalige president van Joegoslavië, Slobodan Milosevic, en drie naaste medewerkers van Milosevic. Milutinovic was de laatste van de vijf die nog op vrije voeten was. De aangeklaagden worden persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor moord en deportatie. Milutinovic zou formeel de verantwoordelijkheid hebben gehad voor het optreden van de Servische politie in Kosovo, maar hij wordt gezien als de man die in werkelijkheid niets te zeggen had – Milosevic was de baas.

Milosevic werd in de zomer van 2001 naar Den Haag gebracht. Het proces tegen hem begon bijna een jaar geleden, maar de zaak verloopt moeizaam omdat de verdachte, die zichzelf verdedigt, vaak ziek is.

Twee andere verdachten uit de Kosovo-aanklacht, oud-legerleider Dragoljub Ojdanic en de vroegere Joegoslavische vice-premier Nikola Sainovic, kwamen vorig voorjaar vrijwillig naar Den Haag. Oud-minister van Binnenlandse Zaken Stojilkovic, ook een van de aangeklaagden, pleegde vorig jaar zelfmoord.

De Servische premier Zoran Djindjic had eerder aangekondigd dat Milutinovic niet aan het tribunaal zou worden uitgeleverd zolang hij nog in functie was als president van Servië.