Goedkopere zorgverzekering wint klanten

Verhoging van de premies van ziektekostenverzekeringen per 1 januari jongstleden heeft ervoor gezorgd dat veel mensen zijn overgestapt naar een andere verzekeraar. Ziekenfondspatiënten letten bij de keuze voor een ander ziekenfonds vooral op de hoogte van de premie en de aanvullende pakketten. Dat is de ervaring van drie van de vijf grootste zorgverzekeraars, CZ, Zilveren Kruis Achmea en Amicon.

Overstappen van het ene ziekenfonds naar het andere is al langer toegestaan, maar door de scherpe premieverhoging en campagnes van onder meer het FNV is het nu extra druk bij de maatschappijen.

Van de vijf landelijke zorgverzekeraars, volgens Zorgverzekeraars Nederland tezamen goed voor zo'n tien miljoen Nederlanders, lijkt alleen CZ uit Tilburg voorlopig echt garen te spinnen bij de `shoppende cliënt'. Sinds 1 januari hebben zich zo'n 37.000 nieuwe cliënten bij CZ aangemeld. ,,Dat is boven verwachting'', aldus een woordvoerder. Hij voorziet dan ook snel de 50.000 te bereiken. Hierbij zitten tevens 18-jarigen die niet meer met hun ouders zijn meeverzekerd.

,,Mensen veranderen niet alleen van zorgverzekeraar'', gaat de zegsman verder. ,,Zij sluiten ook minder uitgebreide pakketten af. Iemand die eerst een platina aanvullende verzekering voor de tandarts had, neemt nu een gouden of een zilveren.'' Ook Zilveren Kruis Achmea spreekt van ,,meer dan een verdubbeling van het aantal offertes en aanvraagformulieren'' voor verzekeringen. Een woordvoerdster meldt dat er meer aanmeldingen dan afmeldingen zijn, maar hoeveel dat er precies zijn is nog onduidelijk.

Eind januari is de periode waarin mensen van verzekering kunnen wisselen voorbij. Volgens een woordvoerster van het Enschedese Amicon is het in deze periode altijd druk, maar dit keer is het aanzienlijk drukker. ,,We hebben extra mensen in ons callcenter om de telefoontjes te beantwoorden.'' De drukte bij het in Utrecht gevestigde Agis ,,valt reuze mee'', aldus een woordvoerder. Hoewel het bedrijf nog geen duidelijk beeld heeft van de aan- en afmeldingen is het nog ,,vrij rustig. Er is geen groot verschil met dezelfde periode vorig jaar''. Zowel Agis als Amico verwachten begin volgende maand duidelijkheid te hebben over aantallen. Bij zorgverzekeraar VGZ is de situatie niet anders dan anders.

CZ verwacht overigens dat wie nu overstapt naar een kleinere verzekeraar, later een hogere rekening gaat betalen. Bij een toename van het aantal verzekerden stijgt ook het te dekken risico en daarmee de premie.