Filmfestival opent met Haynes' film `Far From Heaven'

De openingsfilm van het 32ste International Film Festival Rotterdam dat woensdag 22 januari begint, wordt Far From Heaven van de Amerikaanse regisseur Todd Haynes. Het is de keuze van de 1.500 genodigden voor de openingsavond, die samenvalt met de verkiezingen voor de tweede kamer. De genodigden voor de openingsavond kregen een soort stembiljet toegestuurd. Een andere film die op deze alternatieve stembiljetten hoge ogen gooide was Russian Ark van de Russische regisseur Aleksandr Sokoerov. Far From Heaven is een hommage aan en een modernisering van de melodrama's uit de jaren vijftig van Douglas Sirk als All That Heaven Allows. Hoofdrolspeelster Julianne Moore werd in september op het filmfestival van Venetië bekroond met prijs voor de beste actrice. Festivaldirecteur Simon Field is blij met de keuze van de genodigden. ,,Todd Haynes is zonder twijfel een van de meest onafhankelijk denkende en verbeeldingsvolle Amerikaanse regisseurs. Hij werkt altijd zeer vaardig met - en tegen - genreconventies.'' De opening van het festival op 22 januari was al gepland voordat de datum van de verkiezingen bekend was. Het festival wil er met monitoren voor zorgen dat de bezoekers tussen de films door kennis kunnen nemen van de uitslagen.