Een baan `mits de oorlog uitblijft'

Het is een opmerkelijk zin in de personeelsadvertentie. ,,Wij bieden een jaarcontract en de mogelijkheid van een vaste overeenkomst, mits er geen oorlog uitbreekt in Irak.''

De advertentie is afkomstig van het bedrijf Airpack Nederland. Het bedrijf in Zierikzee zoekt een junior sales engineer. De onderneming ontwerpt en bouwt compressorinstallaties voor de olie- en gasindustrie. Klanten zijn bedrijven als Shell, BP en TotalFinaElf.

,,We zijn voorzichtig'', zegt medewerker Carly Romeijn van Airpack. ,,Als er oorlog uitbreekt komt onze handel voor een belangrijk deel stil te liggen.'' Verreweg het grootste deel van de omzet van het bedrijf, waar 40 mensen werken en dat 25 jaar bestaat, komt uit het Midden Oosten. De persoon die de baan weet te krijgen ontvangt volgens Romeijn naast zijn arbeidscontract een brief van Airpack waarin staat dat de functie na afloop van het contact komt te vervallen. ,,Hoe goed die persoon ook functioneert'', zegt Romeijn.

Airpack levert de persluchtinstallaties aan olielanden als Iran, de Verenigde Arabische Emiraten en Libië. Zelfs was kortgeleden een opdracht binnengesleept voor Irak. ,,Maar de levering hebben we on hold gezet'', zegt Romeijn. ,,We hebben alle vereiste papieren, tot toestemming van de Verenigde Naties aan toe. Maar we zijn bang dat we ons geld niet krijgen als er binnenkort oorlog uitbreekt.'' De installatie, meestal ter grootte van een gemiddelde slaapkamer, zou worden geleverd aan South Gas Company.

Directeur Jan Piet Warnar van Airpack is niet bereikbaar, hij is op bezoek bij een toeleverancier in Spanje. Maar volgens zijn medewerker Romeijn ,,is meneer Warnar ervan overtuigd dat er oorlog in Irak komt''.

Hebben er al mensen gesolliciteerd? Romeijn: ,,We hebben nog niets ontvangen.''

    • Mark Houben