Drieteenstrandloper

Welke vogels brengt ons de winter aan zee? Bij Strandslag 38 in Noord-Holland, een geliefde plek voor birdspotting, schoot helemaal alleen de kleine, parelgrijze drieteenstrandloper langs de vloedlijn. Ik ken deze kleine steltloper eerder in zwermende wolken van duizenden, onnavolgbare vluchtbewegingen makend. Hier kan de zee soms azuurblauw zijn, zoals op een strandschilderij van Harrie Kuyten, die werkte in deze streek vlak bij het kunstenaarsdorp Bergen. Maar in dit jaargetijde, overheersen timide winterse tinten.

De drieteenstrandloper heette vroeger drieteenzandloper of strandje, een steltlopertje van amper 20 centimeter. Hij is, althans in winterkleed en als wintergast, de lichtste onder de strandlopers met een helderwitte vleugelstreep en korte, snelle wiekslag. 's Zomers zijn rug en vleugels bruinzwart. Deze vrolijke, levendige verschijning rent af en aan met de aanrollende en wegschuimende golven, garnaaltjes wegpikkend. Net een speelgoedvogel of een bolletje wol op vliegensvlugge zwarte pootjes met drie tenen.

freriks@nrc.nl

    • Kester Freriks