Demonstraties onderwijs in Den Haag en Een

Twintig studenten hebben gisteren de Hoftoren, het toekomstige onderkomen van het ministerie van Onderwijs bezet. Inzet van de actie was meer politieke aandacht voor het hoger onderwijs. De studenten, verenigd onder de naam `Tijd voor goed beleid', verschansten zich van zes uur 's ochtends tot vroeg in de middag op een deel van een verdieping. Het gebouw staat nog leeg, bouwvakkers op andere verdiepingen konden doorwerken. Na de toezegging dat Onderwijsminister Van der Hoeven meteen met hen wilde praten, beëindigden de studenten de bezetting.

Volgens de actievoerders concentreert de aandacht van politieke partijen zich te zeer op het basis- en middelbaar onderwijs, en wordt het hoger onderwijs verwaarloosd. Ze vragen onder meer om meer om annulering van de geplande bezuinigingen op het hoger onderwijs, meer inspraak voor studenten, betere doorstroom van HBO naar universitair onderwijs en afschaffing van het gedifferentieerde collegegeld. Het gesprek met de minister heeft geen enkele toezegging opgeleverd, aldus de woordvoerdster van de studenten.

In het Drentse dorp Een werd gisteren gedemonstreerd voor meer geld voor onderwijs. Vertegenwoordigers van onderwijsbonden en leerlingen en personeel van twee plaatselijke basisscholen vroegen om structureel ruim 4,5 miljard euro per jaar extra voor onderwijs.

De luidruchtige protestmars ging van een café naar een speeltuin en was de aftrap van de actie `Zet onderwijs op 1'. Het plaatsnaambord `Een' werd voorzien van de tekst `Zet onderwijs op'.

De actie was een initiatief van de AOb, Onderwijsbond CNV, de Algemene Vereniging Schoolleiders in het primair onderwijs (AVS) en AbvaKabo. De bonden willen het extra geld gebruiken om een einde maken aan het lerarentekort, de werkdruk te verlagen en achterstallig onderhoud van schoolgebouwen weg te werken. De actie in Een krijgt dinsdag, één dag voor de verkiezingen, een vervolg, als in de Jaarbeurs in Utrecht een grote manifestatie wordt gehouden.