De Rooy blijft vierde

Vrachtwagenchauffeur Jan de Rooy heeft gisteren in de vijftiende etappe van de Dakar-Rally met zijn DAF niets van zijn achterstand op de eerste drie in het klassement kunnen goedmaken. De Rooy werd in de 477 kilometer lange rit tussen Luxor en Abu Rish vierde. De Rus Firdaus Kabirov won en blijft derde in het klassement. Klassementsleider blijft de Rus Vladimir Tsjagoein voor de Braziliaan Andre de Azevedo.

Jari Vatanen won bij de auto's zijn derde etappe van de rally. De Finse viervoudig winnaar had 6.23 voorsprong op de Fransman Mark Biasion en 12.49 op de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers. De Fransman Stephane Peterhansel blijft leider in het klassement, op 25.50 gevolgd door de Japanner Hiroshi Masuoka.

Bij de motoren schreef de Italiaan Fabrizio Meoni de etappe op zijn naam, voor de Zweed PG Lundmark en de Spanjaard Marc Coma. De Fransman Richard Sainct blijft eerste, voor zijn landgenoot Cyril Despres. Eric Verhoef is beste Nederlander op de achttiende plaats.

De zes overgebleven Nederlandse equipes in de Dakar-rally snakken naar het einde. Voor motorcoureur Henk Vercoelen scheelde het vrijdag weinig of hij had moeten opgeven. Bij een harde botsing met een steen braken zoveel spaken in het voorwiel, dat zijn motor moeilijk bestuurbaar werd. De coureur wist met hangen en wurgen als 55e de finish te halen. Ook de twee autoteams hadden pech. Bob ten Harkel en Hennie den Toom lagen met hun Honda-buggy knap twintigste tot de draagarm van het rechtervoorwiel het begaf. Ze moesten bijna een uur wachten op trucker Hans Bekx, die een nieuwe bij zich had. Het andere team, Herman Vaanholt en Chris Leyds, kampten met een gebroken stuurstang in hun Toyota. Zij moesten op 170 km van de finish urenlang op onderdelen wachten.