Dansen voor Amnesty

Lukas Keijser zag hoe zaterdag in Amsterdam gedanst werd voor het goede doel. Met en zonder pet.

In de Amsterdamse club Panama werd afgelopen zaterdag het eenjarig bestaan van de dansnacht H*RT gevierd. Beroemde dj's en vj's als Dimitri en Micha Klein maakten hun opwachting en er was een theatrale performance te zien met veel ingewikkelde symboliek, tarotkaartleggers, een Minotaurusachtig figuur en een koninklijk paar dat na zich ontdaan te hebben van zo goed als al hun kleding een intense dans begon. Het thema van de avond was `HEB H*RT'. Een deel van de opbrengst gaat naar Amnesty International.

Was het restaurant aan het begin van de avond gevuld met bedaagde dertigers, de club stroomde algauw vol met hip, vrolijk partypubliek tussen de 18 en 40 jaar met een enkele uitschieter naar boven. Rond een uur of een stond er een rij voor de deur, maar toen kon er al zo goed als niemand meer bij. Waren de bezoekers gekomen voor het goede doel? Dat niet, maar ze wisten er wel van. Op een enkeling na dan, zoals Victoria (19) uit Amsterdam die tot voor kort in de club werkte: ,,Ik word niet meer op de hoogte gehouden.''

Desondanks was het publiek verfrissend gekleed tijdens deze benefietnacht. Neem Inez en Niels (beiden 20) uit Culemborg en Amsterdam. Inez, studente aan de modevakschool, knutselde haar outfit zelf in elkaar. Ze droeg onder meer een medaille, puntschoenen uit de punktijd en rode beenwarmers. Ook de Russische zangeres Vika (29) doet aan huisvlijt. Ze bewerkte een broek van Mango en een shirt van H&M met de schaar en combineerde dit met een lakjasje van de markt, een pet en veel accessoires. Vika: ,,Alles wat ik draag, heb ik niet duur gekocht.'' Later op de avond blijkt ze zich plotseling te hebben omgekleed. Bas (32) had een overhemd aan dat kennissen voor hem versierden, die werken onder de naam `Kewl'. Het rode overhemd uit de jaren zeventig is bestikt met kleurige biesjes. Op de achterkant is een platenhoes van toen gedrukt met een foto van de Zangeres Zonder Naam erop.

Het heftig uitgedoste echtpaar Petri (28) en Erik (22) uit Amersfoort zag op internet over de Amnesty-avond. Petri vindt de combinatie feest en benefiet goed, maar betwijfelt of er ook veel mensen bij stilstaan.

Dat blijkt best mee te vallen. Niels denkt dat het slim is dat Amnesty zich richt op de dancescene, ,,hier hebben mensen nog niet echt een mening gevormd''. Ankie (38), die met Danny en Anna (beiden 37) de avond bezocht en lid is van de organisatie, ziet het anders. Ze weet niet of de avond veel geld oplevert, maar: ,,Amnesty bereikt een goed publiek, dat geld en goede pretenties heeft en nadenkt.'' Zelf heeft ze zeker ook over haar outfit nagedacht. Ze draagt onder meer een pet en breekt meteen een lans voor het hoofddeksel: ,,Mensen vergeten het hoofd te vaak.''

    • Lukas Keijser