Columniste vertelde geen sprookjes

Journaliste en schrijfster Miep Racké-Noordijk, beter bekend als de columniste Scheherazade van Libelle, is woensdag op 88-jarige leeftijd overleden. Racké overleed in een verzorgingshuis in Lochem aan een longontsteking. Dat heeft haar zoon gisteren bekendgemaakt.

Miep Racké debuteerde in 1947 bij Libelle en schreef vanaf 1951 tientallen jaren de column `Cocktail'. Daarnaast schreef zij ook reportages voor het blad.

Vanaf de jaren vijftig, na een succesvol reisverslag over Marokko, reisde Scheherazade over de hele wereld om reisreportages te maken. Zij schreef onder meer over haar bezoek aan een weeshuis in India, waar ze een jongetje ophaalde voor een Nederlands echtpaar, en over arme kinderen in Sri Lanka.

Miep Racké schreef onder haar pseudoniem Maria Oomkens ook nog 23 romans. In 1972 verscheen haar debuut Bidden in de theedoek. Andere titels zijn Mijn dochter en ik (1972) en Baas, Marietje en de wereldbol (1981). Ook las zij regelmatig voor uit eigen werk in theater Carré.

Scheherazade stopte in 1994 om gezondheidsredenen met schrijven. In dat jaar kreeg ze de LOF-prijs voor tijdschriftjournalistiek. Scheherazade, de vertelster uit Duizend en één nacht, vertelde haar lezeres geen sprookjes, maar ,,onderhield hen boeiend met warme verhalen uit het leven van alledag'', zo vond de jury destijds. Zij was volgens die jury bijna een halve eeuw ,,een sieraad'' voor de tijdschriftjournalistiek.

Ook kreeg zij verscheidene onderscheidingen wegens haar acties die lezeressen warm moesten maken voor inzamelingsacties voor armen in de wereld.

Volgens de huidige hoofdredactrice, F. Stuy, zijn de lezeressen van Libelle nog steeds ,,gek op de schrijfster''. Veel fans bleven regelmatig naar haar gezondheid informeren, omdat algemeen bekend was dat ze al enige tijd ziek was.

Libelle besteedt binnenkort uitgebreid aandacht aan de overleden schrijfster.