Carlos Micháns

De jonge Argentijnse componist Carlos Micháns verliet in 1982 zijn land om in Nederland te gaan studeren.

Met een stipendium kreeg hij in Utrecht les van moderne componisten als Hans Kox en Tristan Keuris. Hij was geen politiek vluchteling, maar een cultureel. Zijn cd L'Ange Maudit (De vervloekte engel) is een intrigerende, rijke mengeling van hedendaagse en traditionele stijlen. De composities zijn voor twee solo-instrumenten. Tjeerd Top bespeelt de viool en Mariken Zandvliet de piano. Ostinato en minimimalisme, dat zijn de twee sleutelwoorden voor Micháns' muziek. De openingsmaten van Burlesque (1990) voor viool zijn van een fascinerende ritmiek en dwingende kracht. Met koppige, felle streken vol dissonanten en ostinato's maakt de viool opzwepende muziek. Micháns laat zich mede inspireren door de tango en door Béla Bartók. Het kalme Cinq Réflexions varieert op de Mélodia uit diens fameuze vioolsonate. In het duet L'Ange Maudit brengt de componist strijd en harmonie met brille samen.

Carlos Micháns: L'Ange Maudit, CMP-0101. Bestellen: 030 - 25 13 979.

    • Kester Freriks