Boeren en tuinders kiezen voor het CDA

Als Nederland alleen maar uit agrariërs zou bestaan, zou het CDA van Jan Peter Balkenende 102 Kamerzetels krijgen. Driekwart van de agrariërs staat als één man achter Balkenende en ziet hem graag terugkeren als premier. De PvdA van Wouter Bos zou het van de boeren en tuinders met een schamele drie zetels moeten doen.

Dat blijkt uit een verkiezingsenquête van het agrarische marktonderzoekbureau Agridirect in opdracht van het agrarisch weekblad Boerderij. Maar liefst 67,5 procent van de boeren en tuinders stemt CDA, bleek uit die peiling. Dat is 7 procent meer dan bij de verkiezingen van 15 mei 2002. Volgens Agridirect profiteert het CDA van het `vertrouwensoffensief' van demissionair minister van Landbouw Veerman. De boeren en tuinders waarderen hem gemiddeld met een zeven.

De VVD is op grote afstand tweede, met 17,8 procent van de stemmen (27 zetels). Vorig jaar haalde de VVD er twee minder. De winst voor het CDA gaat vooral ten koste van LPF, SGP en ChristenUnie.

Naast de PvdA (drie zetels) komen GroenLinks en de SP er het slechtst af. Beide partijen halen elk een zetel. Toch is ook onder boeren en tuinders sprake van `een ruk naar links'. Bij de boeren-schaduwverkiezing in mei vorig jaar haalden PvdA, GroenLinks en SP geen enkele zetel.