`Blootfoto's' van Winny: stoel het opwindendst

De Staatkundig Gereformeerde Partij vindt dat kamerlid Winny de Jong de Tweede Kamer in diskrediet heeft gebracht door deze week in een `stoeipakje' te poseren voor het weekblad Panorama. De Jong (ex LPF, nu Conservatieven.nl) hoopt zo kiezers te trekken, zei zij.

Op de cover van het blad staat in grote letters `Winny geeft zich bloot' bij een foto van De Jong in een leren jasje. De SGP vindt dat De Jong tot de orde geroepen moet worden. De Kamervoorzitter heeft al laten weten geen commentaar te geven op de foto's, waarop behalve haar benen niets bloots te zien is. Kamervoorzitter Weisglas heeft gelijk. Het opwindendste aan de foto's van Winny de Jong is de stoel waarop ze poseert. Die doet namelijk denken aan de stoel waarop de Britse Christine Keeler in de jaren zestig naakt werd gefotografeerd. De Jongs pose, schrijlings met blote benen, armen rustend op de naar voren gekeerde rugleuning (gefotografeerd door Hans Toonen en Hans Wientjens) is een echo van Keelers beroemde pose. Christine Keeler was het centrum van een politiek seksschandaal in Engeland in 1963. Ze had een relatie met de toenmalige conservatieve staatssecretaris van defensie, Jack Profumo, en vree tegelijk met een Russische marine attaché - en zou dus staatgeheimen kunnen doorvertellen. De Koude Oorlog was in volle gang. Profumo ontkende aanvankelijk de relatie, maar moest aftreden toen de zaak aan het licht kwam. Keeler moest maanden de cel in, de Rus werd teruggeroepen naar Moskou. De hoogeplaatste arts die jonge nachtclubdanseres Keeler als stripper had voorgesteld aan Profumo pleegde zelfmoord. De conservatieve premier Harold MacMillan hoefde niet af te treden, maar trad een jaar na het schandaal beschadigd terug.

De foto van Keeler, gemaakt door Lewis Morley op een Arne Jacobsen-designstoel werd een ikoon voor het politieke seksschandaal in de Koude Oorlog. De verwijzing van de Panorama-fotografen maakt duidelijk hoe groot de verschillen politieke seksschandalen van aard zijn in Engeland en Nederland. Winny de Jong probeerde seks en politiek te vermengen en wekt uitsluitend de toorn van de SGP. In Engeland leidde de poging de relatie tussen seks en politiek angstvallig te verhullen tot rampen en geknakte levens. Keeler, 59, publiceerde in 2001 haar autobiografie, The Truth At Last; My Story, waarin ze onthulde dat Profumo haar zwanger had gemaakt, en dat ze dat, en de abortus al die tijd verzwegen had. De vrienden van Profumo, die sinds 1963 liefdadigheidswerk deed, protesteerden.

    • Paul Steenhuis