BAJESSUPERMARKT

Gevangenissen zijn van veel gemakken voorzien. Gedetineerden kunnen een televisie, computer, koelkast of magnetron huren. De gevangene die zin heeft in een chocoladereep of rol koekjes, kan die veelal ook kopen. De meeste instellingen hebben een supermarktje of bestelservice.

Gedetineerden kunnen in het gevang boodschappen doen bij bijvoorbeeld een dependance van de buurtsuper, een filiaal van een landelijk keten of bij de plaatselijke SRV-wagen. Er is ook een landelijke supermarktketen speciaal voor gevangenissen. Alwica Penitiaire Shops (APS) voorziet ongeveer 25 instellingen in het hele land van boodschappen. Het bedrijf heeft op het terrein van twee instellingen echte winkels, waar de gedetineerden met hun mandje kunnen wandelen langs de schappen. De supermarktjes zijn niet de hele dag geopend, alleen tijdens bepaalde blokuren is er de mogelijkheid tot shoppen. Bij een andere instelling heeft het bedrijf een dienst die ervoor zorgt dat gedetineerden boodschappen kunnen halen bij de balie van de instelling. Bij de overige instellingen werkt APS met het zogenoemde billy-boxen systeem. Op een speciale lijst kunnen gedetineerden bestellingen doorgeven. Deze lijst komt terecht bij de winkel, waar de bestellingen computergestuurd worden verwerkt. In een speciale, verzegelde doos krijgt elke gevangene vervolgens zijn boodschappen geleverd.

Het assortiment van APS is breed, maar niet diep. Dit houdt in dat gedetineerden bijvoorbeeld wel kunnen kiezen uit cola, sinas, mineraalwater, sapjes en cassis, maar niet de keuze hebben uit de verschillende merken. Alleen de zogenoemde A-merken zijn vertegenwoordigd in het assortiment van APS. Dit maakt de boodschappen duurder, ook de bewerkelijkheid van het billy-boxen systeem drijft de prijzen flink op. Dit geldt niet alleen voor APS, maar ook voor de andere ketens die het gevang voorzien van boodschappen. De prijzen van de artikelen in de gevangenis worden gecontroleerd door het ministerie van Justitie. Na klachten van gedetineerden over verkeerde merken en producten, besloot Albert Heijn Thuisservice ruim een jaar geleden geen producten meer te leveren aan de gevangenis in Almere. Momenteel doet het ministerie van Justitie, naar aanleiding van klachten, onderzoek naar de prijzen in de gevangenissen.

Ondanks de hogere kosten voor boodschappen maken vrijwel alle gedetineerden gebruik van de speciale voorziening. Vooral rookwaar, telefoonkaarten en postzegels zijn gewilde artikelen.

    • Lisette Douma