Alka

Het is niet alleen vanwege het label, Force Inc. te Frankfurt, dat men in Alka al snel een Duitse technoproducer vermoedt. New-Yorker Alka heeft zich in zijn geluidentaal gecomitteerd aan de inmiddels typisch Duitse combinatie van techno, abstractie en dub. Maar Alka beheerst die taal tot in de puntjes. Temidden van doorstomende beats krijgen kleine geluiden met behulp van echo, galm en andere effecten bijzondere accenten, waardoor ze steeds verder doorklinken en uiteindelijk een dominante plek in het geluidsbeeld opeisen. Subtiel sample-gebruik (afkomstig van veldopnamen tijdens een reis door Azië) verhoogt de desolate sfeer die tussen de 4-to-the-floor-beat opstijgt nog eens, terwijl Alka in stukken als Initial Signal laat horen dat hij die beat niet nodig heeft om indringende muziek te maken.

Wie vorig jaar onder de indruk was van Alka's onder veel kritiek opererende labelgenoot Akufen, heeft aan `Deployed' een mooie plaat.

Alka: Deployed (Resopal Schallware / Force Inc.) distr. Lowlands

    • Jacob Haagsma